Gedeeltelijk verbod op buy-to-let in Amsterdam per 1 april

Image source - Pexels.com


Amsterdam voert vanaf 1 april koopbescherming in op bestaande woningen ter waarde van 512.000 euro of minder. Dit betekent dat mensen die deze woningen kopen er zelf in moeten gaan wonen en deze vier jaar niet kunnen verhuren. “Thuizen zijn bedoeld om in te wonen, niet om geld mee te verdienen”, zegt de gemeente Amsterdam in een persbericht.

De gemeente hoopt met de koopbescherming starters en mensen met een middelbaar inkomen een betere kans op de woningmarkt te geven. Een derde van de Amsterdamse woningen is al in handen van particuliere beleggers. De gemeente meldde dinsdag dat ze nu duurdere vrije markthuren heeft dan koopwoningen.

De buy-to-let-trend stuwt de huizenprijzen in de Nederlandse hoofdstad. De kosten van een eigen woning zijn in 7 jaar meer dan verdubbeld tot gemiddeld zo’n 600.000 euro. En nieuwe huurders in de vrije sector betalen al een gemiddelde huur van 1.466 euro per maand.

Volgens de gemeente beschermt de prijsgrens van 512.000 euro 60 procent van de bestaande koopwoningen tegen het in handen vallen van investeerders. De aankoopbescherming geldt voor de hele stad. “Uit onderzoek blijkt dat overal in de stad investeerders actief zijn. Overal is er schaarste en stijgende prijzen.”

De gemeenteraad moet het aankoopbeschermingsplan op 16 februari nog goedkeuren.

De koopbescherming wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe wet die op 1 januari in werking is getreden. Ongeveer 130 Nederlandse gemeenten zijn van plan om van deze wet gebruik te maken, waaronder Rotterdam en Utrecht. Ook de gemeente Den Haag dacht erover na.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?