Gedateerde elektriciteitskabels schakelen zonnepanelen uit op zonnige dagen

Image source - Pexels.com


Verouderde elektriciteitsnetwerken kunnen het stijgende aantal zonnepanelen niet aan, meldt de NOS. Overbelaste elektriciteitskabels schakelen zonnepanelen uit op zonnige dagen wanneer ze de meeste energie zouden opwekken.

Afgesloten zonnepanelen worden vaak gemeld in dorpen en oudere stadsdelen. In 2021 waren er 3.200 mensen die klaagden dat hun zonnepanelen onvrijwillig waren uitgeschakeld. “Dat zijn vooral mensen die hun energieverbruik nauwlettend volgen in een app”, zegt Maud Weide van de Vereniging van Eigenaren tegen de NOS. Het aantal keren dat het elektriciteitsnet wordt overbelast is waarschijnlijk hoger omdat mensen vaak niet eens merken dat hun zonnepanelen uit staan.

Uiteindelijk zijn het de huiseigenaren met zonnepanelen die de prijs betalen voor het overbelaste elektriciteitsnet. Zodra de zonnepanelen zijn uitgeschakeld, wordt elektriciteit uit het standaard elektriciteitsnet gehaald, wat extra kosten met zich meebrengt. “Als huiseigenaren ervoor kiezen om te verduurzamen, mogen ze niet het slachtoffer worden van achterstallig onderhoud aan het elektriciteitsnet”, aldus Weide.

In ongeveer 50 procent van de gevallen kunnen huiseigenaren het probleem oplossen door oude kabels in hun huis te vervangen. Toch is het aan de energieleverancier om voor de overige gevallen de energieverdeling te verbeteren.

Weide vreesde dat de elektriciteitsnetten niet met dezelfde snelheid worden geüpdatet als waarmee veel woning- en bedrijfseigenaren overstappen op duurzame energie. “Ik maak me hier zorgen over. De vraag naar schone energie zal alleen maar groeien. Het elektriciteitsnet is cruciaal voor de energietransitie”, aldus Weide.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?