Gebruik van snelle levering schiet omhoog in Nederland

Image source - Pexels.com


Snelle bezorging wint snel aan populariteit in Nederland. Vorige maand zei 2,8 procent van de bevolking gebruik te maken van deze bezorgservices die minstens één keer een bezorging van boodschappen binnen 20 minuten beloven. Dat is een verdubbeling ten opzichte van augustus, toen 1,4 procent van de mensen minstens één keer gebruikmaakte van deze diensten, constateert marktbureau GfK in een onderzoek onder bijna 4.600 consumenten, meldt de NOS.

Op dit moment zijn er in Nederland vier snelle bezorgdiensten actief: Zapp, Getir, Gorillas en Flink. Ze zijn nog niet overal verkrijgbaar, vooral in de grote steden. Flink is het populairst, met 52 procent van de gebruikers met snelle levering die dit bedrijf gebruiken. Gorillas staat op een goede tweede plaats met 48 procent, gevolgd door Getir met 21 procent en Zapp met 15 procent.

Er is ook wat weerstand tegen deze nieuwe bezorgdiensten. Amsterdam en Rotterdam kondigden een verbod aan op de opening van nieuwe ‘dark stores’ in de steden voor minimaal een jaar. Dit zijn een soort mini-distributiecentra voor de snelle bezorgers, vaak midden in woonwijken. Locals klagen over geblokkeerde trottoirs, lawaai en roekeloze bezorgers van fietsen of scooters.

“In Amsterdam en Rotterdam is er inderdaad verzet vanuit de samenleving tegen de snelle bezorgers”, zegt Norman Buysse van GfK tegen de NOS. “Maar de consument heeft het duidelijk nodig. De populariteit groeit, vooral onder jongeren, maar ook onder mensen met kinderen.”

GfK voerde zijn onderzoek vorige maand uit te midden van de Omicron-coronavirusgolf waarbij veel mensen thuis in quarantaine zaten. “Ik denk dat snelle bezorgers van deze situatie hebben geprofiteerd”, zei Buysse. “De vraag is hoeveel mensen die het in quarantaine zijn gaan gebruiken dat ook daarna zullen blijven doen. Ik verwacht wel dat mensen wennen aan het gemak.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?