Gebrek aan kwaliteitscontrole, regelgeving voor kinderslaapcoaches


Slaapcoaches voor kinderen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Ouders wenden zich tot hen wanneer ze hun kinderen niet goed kunnen laten slapen, maar de positie zelf wordt niet gereguleerd door de overheid, vond Pointer in een onderzoek.

Pointer vond minstens 100 geregistreerde slaapcoaches in het land, maar er is geen nationale registratie van het beroep. Er is ook geen kwaliteitscontrole voor hun training, wat volgens jeugd- en slaapartsen een probleem kan zijn.

“We zijn nu een paar honderd euro armer, veel fooien rijker, maar zonder veel succes”, zegt een moeder, Jamie Vrolijk-Van Beekum, die advies inwint bij een slaapcoach.

Slaapcoaches kunnen adviezen geven die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn aan ouders die ontevreden zijn over de officiële adviezen van het Nederlands Jeugdgezondheidscentrum. Ouders die bijvoorbeeld niet willen dat hun kinderen vanaf 6 maanden op een gecontroleerde manier huilen – wat een wetenschappelijk onderbouwde tip is van het jeugdgezondheidscentrum – kunnen zich tot slaapcoaches wenden voor een meer smakelijke optie.

Lees ook:  Vrouwen werken in wezen gratis vanaf nu tot 31 december vanwege loonkloof, zegt vakbond

Maar er zijn nadelen aan deze benadering. “Ik heb gezien dat er adviezen zijn gegeven die eigenlijk niet bij het kind pasten. Dat er een te vroege bedtijd werd geadviseerd, waardoor een kind alleen maar langer wakker lag en de slaapproblemen alleen maar erger werden”, constateert Sigrid Pillen, kinderneuroloog en somnoloog.

Daarom onderzoeken GGD’en momenteel hoe ze ouders die moeite hebben om hun kinderen in slaap te krijgen, beter kunnen ondersteunen. Volgens Pointer is dit ongeveer 10 procent van de ouders met een kind van 6 maanden.

Plaats een reactie