Gasverbruik Nederland kelderde eerste helft 2022

Image source - Pexels.com


Het gasverbruik in Nederland is sterk gedaald. In de eerste vijf maanden van dit jaar is 25 tot 33 procent minder gas verbruikt dan in voorgaande jaren, blijkt uit cijfers van Gasunie Transport Services (GTS). Hogere prijzen en een warmere winter speelden beide een rol, stellen klimaatminister Rob Jetten en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

De prijzen zijn onder meer fors gestegen door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari. Daarvoor werd gas al duurder, want na de coronapandemie herstelde de wereldeconomie zich snel en nam de vraag naar energie toe.

Het kabinet wil dit jaar vanwege de inval in Oekraïne van het gas uit Rusland af. Om de gasvoorziening op peil te houden, wordt er gewerkt aan het terugdringen van het gasverbruik. Hiervoor liep in april en mei een campagne die in het najaar wordt herhaald. Daarnaast wordt er steeds sneller ingezet op duurzame energie en een groene economie.

Tegelijkertijd moet er voldoende gas op voorraad zijn. Zo wordt er meer vloeibaar gas geïmporteerd uit andere landen en zijn de gasopslagen goed gevuld, die als reserve dienen voor de winterperiode. Op dit moment zijn de laagcalorische gasopslagen voor 45 procent vol en de particuliere gasopslag in het Noord-Hollandse Bergermeer voor ongeveer 25 procent. Voor Bergermeer is dat twee keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd.

Voor het vullen van deze commerciële gasopslag, waar veel bedrijven interesse in hebben getoond, wordt subsidie ​​gegeven, aldus Jetten. Inmiddels zijn vier van de acht geïnteresseerde bedrijven geselecteerd om de gasvoorraad aan te vullen. In de winter moet de opslag tot 80 procent vol zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?