Forenzen met openbaar vervoer willen vaker thuiswerken

Image source - Pexels.com


Bijna 2 miljoen pendelaars in Nederland geven aan een paar dagen per week of zelfs fulltime thuis te willen blijven werken. Opmerkelijk is dat degenen die het openbaar vervoer gebruiken voor hun woon-werkverkeer eerder thuis willen werken dan forenzen in de auto, ontdekte Newcom in een onderzoek onder 6.400 volwassen Nederlandse inwoners, meldt AD.

Ongeveer 1,9 miljoen pendelaars hebben geen plannen om fulltime terug te keren naar kantoor. Zo’n 1,5 miljoen mensen willen een paar dagen per week thuis werken en ongeveer 500 duizend willen helemaal niet naar kantoor.

Vooral forensen met het openbaar vervoer werken het liefst vanuit huis, waarbij meer dan tweederde zegt dat ze niet fulltime terug naar kantoor willen. 200.000 treinforensen gaven aan minder permanent te willen pendelen. Hetzelfde geldt voor 140.000 werknemers die de bus, tram of metro nemen. Als het gaat om autorijden naar het werk, wil slechts 55 procent van de autopendelaars structureel thuiswerken.

Volgens de Newcom-onderzoekers willen meer treinforenzen thuis blijven werken omdat hun reistijd langer is dan die van autoforensen.

Zo’n 40 procent van alle Nederlandse werknemers wil permanent thuiswerken – slechts iets minder dan de 54 procent van de werknemers die vanwege de pandemie thuis werkten. De onderzoekers verwachten dat dit grote gevolgen zal hebben voor het verkeer.

Pre-pandemie vervoerde NS 1,3 miljoen reizigers per dag. Als dat met name in de spits 200.000 minder is, kan het spoorbedrijf veel slimmer met zijn materieel omgaan. Op de weg kunnen 8 procent minder auto’s de files halveren, blijkt uit gegevens van het ministerie van Infrastructuur eind 2020.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?