Explosieve toename van hypotheekaanvragen door stijgende rente

Image source - Pexels.com


Het aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal van dit jaar explosief gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De stijging is geheel te danken aan aanvragen voor het oversluiten van een bestaande hypotheek omdat huiseigenaren de stijgende rente proberen voor te blijven, De Hyphotheker en Hypotheken Data Netwerk (HDN) gevonden in hun afzonderlijke cijfers.

Volgens De Hypotheker is het totaal aantal hypotheekaanvragen met bijna de helft toegenomen. Aanvragen voor herfinanciering van een bestaande hypotheek stegen met +117 procent en voor woningverbetering met +101 procent. Hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning daalden met -0,3 procent. Desondanks lijkt de huizenmarkt niet af te koelen, aldus de hypotheekadviseur. De schaarste aan betaalbare woningen blijft groot en de huizenprijzen zullen dit jaar naar verwachting met gemiddeld 12,5 procent stijgen.

“Veel huiseigenaren hebben hun hypotheek overgesloten om te profiteren van de lagere hypotheekrente. Deze stijgt sinds januari en we verwachten dat de rente de komende tijd nog verder zal stijgen”, zegt De Hypotekher-voorzitter Michel van den Akker. “Ook veel huiseigenaren zijn bezig met het verbouwen of verduurzamen van hun woning. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, verwachten we dat deze trend doorzet.”

HDN registreerde in het eerste kwartaal 191.293 hypotheekaanvragen, 37,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het merendeel van de aanvragen (119.301) betrof het oversluiten van bestaande hypotheken. “Door de stijgende rente is het aantal hypotheekaanvragen in de niet-kopersmarkt dit kwartaal met 75,4 procent gegroeid”, aldus HDN.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?