Experts waarschuwen tegen langlopende energiecontracten aangezien de prijzen hoog blijven

Image source - Pexels.com


Experts waarschuwen om geen langetermijncontracten aan te gaan met gas- en elektriciteitsbedrijven omdat de prijzen een recordhoogte bereiken. “Het wordt serieuzer”, zegt hoogleraar energieeconomie Machiel Mulder tegen de NOS.

“Wij adviseren om geen langdurig contract aan te gaan. Maximaal één jaar”, zegt Elske Thomassen van de Energiebank Rotterdam. “Anders blijf je op dit moment het beste in een variabel contract.” Langetermijncontracten kunnen de beste deal lijken, maar klanten zitten vast aan hoge tarieven als de energieprijzen weer dalen.

“Prijzen op termijnmarkten zijn gebaseerd op verwachtingen”, aldus Mulder. “Dat betekent dat ze snel weer kunnen zakken. Voor burgers is het dus handig om flexibel te blijven.”

De prijsstijging is grotendeels te wijten aan spanningen tussen Oekraïne en Rusland die de aanleg van de Nord Stream 2 gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland bedreigen. Er zijn ook andere oorzaken geweest voor de stijging van de energieprijzen in Europa, zoals minder wind en gesloten elektriciteitscentrales.

Alle huishoudens krijgen belastingaftrek voor hun energiekosten met een extra verlaagd tarief voor de mensen met het laagste inkomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?