Experts verzamelen in Amsterdam om gebruik drones te promoten

Image source - Pexels.com


Steden, luchtvaartautoriteiten en grote bedrijven verzamelen zich vanaf dinsdag in de RAI Amsterdam voor een driedaags congres over drones om te bespreken hoe drones beter geïntegreerd kunnen worden in het stadsvervoer. Meer dan 250 experts uit de industrie zullen samenkomen op het evenement, genaamd Amsterdam Drone Week.

Vertegenwoordigers van verschillende steden en regio’s, waaronder Amsterdam, Enschede, Stockholm, Madrid en Beieren, wisselen in de RAI van gedachten voor meer eenheid in de regulering van de onbemande luchtvaart in de stad. De conferentie wordt georganiseerd door de Europese luchtvaartautoriteit EASA.

Zipline, een Amerikaanse start-up die systemen ontwikkelt om drones te helpen medicijnen te leveren aan moeilijk bereikbare gebieden in Ghana en Rwanda, zal haar opwachting maken. Ook zal er een drone voor medisch vervoer te zien zijn. Onder meer PostNL, KPN, de ANWB en het Erasmus MC werkten samen met de Amsterdamse ontwikkelaar van drones Avy aan dit onbemande vliegtuig. In het najaar van 2021 voerde het Zwolse ziekenhuis Isala testvluchten uit voor het vervoer van bloed voor transfusies.

Het aantal onbemande vliegtuigen in Nederland is de afgelopen zeven jaar verdubbeld. Een paar jaar geleden waren er hoge verwachtingen rond drones, maar nu de hype voorbij is, worden ze volgens Amsterdam Drone Week steeds vaker gebruikt door bedrijven en organisaties.

Zo is er volgens het evenement een markt met een omgerekende waarde van bijna 2,7 miljard euro voor het gebruik van drones in de bouw. Drones worden bijvoorbeeld al gebruikt voor het maken van 3D-beelden van bouwplaatsen of voor het monitoren van bouwmaterieel.

Ook de energiesector zet drones in om nieuwe gebieden in kaart te brengen voor onder meer olie- en gaswinning. In de transportsector gebruiken spoorvervoerders en havenbedrijven al vaak onbemande vliegtuigen om infrastructuur te inspecteren.

De versnipperde of ontbrekende regelgeving voor het gebruik van drones in bevolkte gebieden is echter vaak nog een probleem. Er is nog geen uniform systeem van labels in Europa dat aangeeft tot welke klasse een bepaalde drone behoort. Zo’n label is nodig om per type vliegtuig te weten wat wel en niet mag, zoals vliegen in de buurt van gebouwen of mensen, aldus Amsterdam Drone Week.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?