Europese universiteiten werken samen met Chinese militairen aan 3.000 onderzoeken

Image source - Pexels.com


Volgens de China Science Investigation, een grootschalig onderzoek onder 350.000 wetenschappelijke publicaties van Europese journalisten, Follow the Money en RTL Nieuws, werken Europese universiteiten sinds de eeuwwisseling samen met militaire universiteiten in China aan 2.994 onderzoeken.

Nederlandse universiteiten waren betrokken bij 288 onderzoeken, de derde na Groot-Brittannië (1.389) en Duitsland (349). De overgrote meerderheid van de onderzoeken (2.210) werd uitgevoerd met militaire wetenschappers van de National University of Defense Technology – de belangrijkste militaire universiteit van China, die onder het directe gezag staat van het Chinese leger en het Chinese regime. Volgens RTL Nieuws ging China’s samenwerking met Europese universiteiten op het gebied van wetenschappelijke kennis voor wapentechnologie, onbemande voertuigen, drones, robotica en halfgeleiders.

Toen president Xi Jinping eind 2021 aantrad, liep China technologisch ver achter op het Westen. Sindsdien heeft het communistische land zich ingezet om in 2049 economisch en militair onafhankelijk te zijn van het Westen. Om dat doel te bereiken investeerde het land fors in de ontwikkeling van zijn universiteiten en samenwerking met het buitenland om kennis op te doen, aldus RTL.

“Dit soort wetenschappelijk onderzoek staat in dienst van het Chinese defensieapparaat”, zegt Danny Pronk, defensiedeskundige bij Instituut Clingendael. China gebruikt de kennis die is opgedaan door samenwerking met EU-universiteiten voor de “modernisering en ontwikkeling van het Volksbevrijdingsleger van China”, zei hij. Lange tijd zagen universiteiten samenwerking met China als een kans die ook veel geld opleverde. “Daar waren we behoorlijk naïef in”, zegt Pronk. “Nu worden de veiligheidsaspecten van die samenwerking tastbaarder.”

“Ik vrees dat vitale technologie en kennis al zijn weggelekt. Op sommige fronten is het misschien al te laat”, zegt Pronk tegen RTL Nieuws. “Nederland moet veel strenger bepalen op welke gebieden het wel en niet mag samenwerken met Chinese wetenschappers.”

Nederlandse universiteiten lieten de omroep weten dat ze academische vrijheid belangrijk vinden. Maar de laatste jaren letten ze ook meer op het risico dat hightech kennis weglekt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?