European Space Agency eist personeel vaccineert of test negatief op Covid

Image source - Pexels.com


De bijna 3.000 medewerkers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESTEC in Noordwijk moeten laten zien dat ze ingeënt zijn tegen Covid-19 of in ieder geval negatief getest zijn op het coronavirus als ze op kantoor willen komen. ESTEC heeft deze ‘toegangspas’-vereiste zes dagen geleden geïmplementeerd, meldt NRC.

Werknemers die niet kunnen bewijzen dat ze hun prik hebben gekregen of negatief zijn getest, zullen thuis moeten werken.

Of werkgevers in Nederland met deze praktijk weg kunnen komen, is een beetje onduidelijk. Het is duidelijk dat een werkgever een werknemer niet kan dwingen zich te laten vaccineren en een werknemer niet kan ontslaan wegens weigering. Maar niet-gevaccineerde werknemers vragen om thuis te werken, is meer een grijze zone.

Vaccinatie is volgens de Nederlandse wet vrijwillig. De wet biedt werkgevers “geen mogelijkheid” om een ​​vaccinatiebewijs op het werk te vragen, zegt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen NRC.

Maar het ministerie van Volksgezondheid liet eerder aan NU.nl weten niet op te treden tegen bedrijven die een vaccinatiebewijs van hun personeel nodig hebben om op kantoor te werken. Het ministerie van Volksgezondheid zou er de voorkeur aan geven dat ‘werkgevers en werknemers er samen uit komen’.

“Het is niet toegestaan ​​om vaccinaties verplicht te stellen”, zegt het ministerie tegen NU.nl. “In sommige gevallen kan een werkgever in overleg met de werknemer afspreken om thuis te werken of beschermende kleding te dragen. Het is echter niet toegestaan ​​om verdere consequenties te verbinden aan het al dan niet vaccineren van iemand.”

Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) vertelde NRC dat het zijn werknemers niet dwingt om zich te laten vaccineren, omdat ze er ook voor kunnen kiezen zich te laten testen. En testen worden gedaan op kosten van de organisatie, niet op kosten van de medewerkers. Directeur Franco Ongaro vertelde NRC ook dat “de Nederlandse regels op het gebied van gezondheid en veiligheid niet van toepassing zijn”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?