Energierekening gemiddeld 20% gestegen; Alle betrokken inkomensgroepen: ABN Amro

Image source - Pexels.com


De energierekening is in de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld met 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2020, concludeert ABN Amro. De stijging is voor alle inkomensgroepen ongeveer gelijk – lagere inkomens kenden geen hogere procentuele stijging dan hogere inkomensgroepen, aldus de bank, meldt de NOS.

“De spreiding is opvallend. We zagen niet dat de stijging hoger is voor lage inkomens, wat je zou verwachten omdat ze vaker in een huurhuis wonen en een variabel contract hebben”, zegt ABN Amro-econoom Jeannine van Reeken tegen de omroep.

Of mensen hogere energieprijzen op hun rekening zien, hangt af van de looptijd van hun energiecontract en of ze vaste of variabele tarieven betalen, legt de bank uit. Daardoor zijn er grote verschillen tussen individuele huishoudens, maar niet zozeer tussen inkomensgroepen. “Het is bijna een kwestie van geluk of pech of je tegen een hogere energierekening aanloopt of niet. Mensen zullen op verschillende momenten met een hogere energierekening worden geconfronteerd, maar we zien geen verschil tussen inkomensgroepen”, zegt Van Reeken. .

Vorige week meldde het CBS dat de inflatie in maart uitkwam op 12 procent, vooral als gevolg van de energieprijzen die 103 procent stegen ten opzichte van een jaar geleden. Maar volgens ABN Amro voelen huishoudens niet meteen de enorme stijging van de energieprijs. De gemiddelde energierekening van huishoudens is slechts licht gestegen, van 135 euro in februari naar 137 euro in maart.

Maar de hogere gasprijzen zullen langzaam doorsijpelen in de kosten van de consument en de koopkracht zal vooral in de tweede helft van 2022 en 2023 afnemen, aldus de bank.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?