Energieprijzen stuwen inflatie naar hoogste niveau sinds 1976

Image source - Pexels.com


Het leven in Nederland was in maart 9,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de hoogste inflatie sinds april 1976, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toch al hoge prijzen stegen nog verder door de Russische inval in Oekraïne. De prijzen voor elektriciteit, gas en stadsverwarming schoten omhoog. Eten werd ook duurder.

De inflatie is in de eerste hele maand sinds het begin van de oorlog veel hoger dan in februari, toen de prijzen jaar op jaar met 6,2 procent stegen. Omdat Rusland een olie- en gasrijk land is, stijgen de prijzen voor die grondstoffen. Hierdoor was de rekening voor gas, elektra en stadsverwarming voor nieuw afgesloten contracten 157 procent hoger dan in maart 2021. Automobilisten verloren ruim 36 procent meer bij het tanken.

Ook de voedselprijzen stegen sneller dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat vlees en groenten duurder werden. Daarbij speelt mee dat gas vaak wordt gebruikt om kassen te verwarmen. Maar boeren hebben ook te maken met hoge kosten voor meststoffen of grondstoffen voor veevoer.

Vorige week maakte het CBS bekend dat de inflatie in Nederland volgens de Europees geharmoniseerde methode is opgelopen tot bijna 12 procent. Dit is het maandcijfer van het CBS op basis van een eigen berekening, waarin onder meer de woonlasten zijn meegenomen. De Europese methode houdt daar geen rekening mee.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?