Energiekosten tot 20 euro per maand voor mensen met variabele prijscontracten

Image source - Pexels.com


Nederlandse huishoudens met een gemiddeld energieverbruik en een variabel tarief betalen volgend jaar waarschijnlijk ruim 20 euro per maand meer aan energie. Omroep NOS kwam tot deze conclusie na gesprekken met de drie grootste energiebedrijven van Nederland, die samen driekwart van de Nederlandse markt in handen hebben.

Twee van de drie bedrijven gaven de NOS inzicht in de prijsstijgingen op variabele tarieven die ze voor 1 januari verwachten. De bedrijven vroegen om uit concurrentieoverwegingen anoniem te blijven en benadrukten dat de gasmarkt de komende weken nog in beweging kan komen.

Bedrijf 1 verwacht een stijging van de maandelijkse energiekosten van ongeveer 60 euro voor het gemiddelde huishouden, dat 1.500 m3 gas en 3.300 kWh elektriciteit per jaar verbruikt.

Het kabinet trekt 3 miljard euro uit om de energiebelasting een jaar lang te verlagen om de hoge gasprijs te compenseren. Voor bedrijf 1 levert dit ongeveer 40 euro per maand per huishouden op. Dus netto betaalt het gemiddelde gezin bij bedrijf 1 zo’n 20 euro per maand extra.

Ook bedrijf 2 verwacht een stijging van zo’n 60 euro per maand. Maar het verwacht dat de verlaging van de energiebelasting zo’n 35 euro per maand per huishouden oplevert. Netto mag het gemiddelde gezin bij bedrijf twee rekenen op een prijsstijging van zo’n 25 euro per maand.

Beide bedrijven benadrukten dat dit slechts schattingen zijn, aangezien de situatie op de internationale gasmarkt de komende weken nog kan veranderen en prijsstijgingen kan beïnvloeden. Het is ook mogelijk dat andere, kleinere bedrijven hogere tarieven rekenen.

Niet alle Nederlandse huishoudens krijgen komend jaar te maken met prijsstijgingen van energie. Meer dan de helft van de huishoudens heeft een vast contract bij het energiebedrijf en merkt pas een verandering in de rekening als het contract moet worden verlengd. Sterker nog, veel mensen zullen door de verlaging van de energiebelasting een kleine “kerstbonus” van de overheid krijgen, waardoor hun energierekening daalt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?