Energiebedrijven helpen verouderde windturbines te hergebruiken

Image source - Pexels.com


De windturbinebladen van het verouderde windpark Irene Vorrink worden nu hergebruikt als sportuitrusting, bouwmaterialen en onderdelen voor zonneparken. Energiebedrijf Vattenfall zocht samen met andere partijen uit hoe het materiaal een tweede leven kon krijgen.

Dit is het eerste windpark in Nederland dat wordt ontmanteld sinds Vattenfall de doelstellingen voor hergebruik van materialen verkleinde. Volgens de organisatie is het mogelijk om de meeste onderdelen van de turbine, zoals de fundering en de toren, te recyclen.

Het is echter moeilijker om de bladen opnieuw te gebruiken, omdat de composieten waaruit ze zijn gemaakt, aan elkaar zijn versmolten. Composieten zijn kunststoffen die zijn versterkt met vezels, een licht maar zeer sterk materiaal dat ook wordt gebruikt bij de constructie van vliegtuigen.

De ruim 80 wieken van het windpark worden de komende weken naar de haven van Kampen vervoerd. Daarna worden ze in kleinere stukken gezaagd, die het Noorse bedrijf Gjenkraft van plan is te gebruiken bij de productie van isolatiemateriaal en sportartikelen zoals ski’s.

Ook het Nederlandse bedrijf LIFE CarbonGreen onderzoekt nieuwe mogelijkheden voor hergebruik van de bladen. Ook blijven er twee bladen intact voor een regionaal opleidingscentrum (ROC), dat ze gaat gebruiken om monteurs op te leiden.

Rond de locatie van het windpark ten noorden van Lelystad komen nieuwe windturbines. Deze zullen volgens Vattenfall veel efficiënter zijn en meer stroom opwekken dan de oude turbines.

De komende jaren zullen waarschijnlijk meer verouderde windturbines moeten worden vervangen. Vattenfall streeft ernaar om in 2030 oude messen volledig recyclebaar te maken. Het bedrijf zal ze in ieder geval niet begraven, benadrukt een woordvoerder. Begraven is een oplossing die in andere landen nog steeds populair is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?