Elektrische auto’s nog te duur voor velen in NL

Image source - Pexels.com


Elektrisch rijden doet het goed in Nederland, waarbij dit type voertuig de afgelopen vijf jaar verschuift van leaserijder naar consument. Toch is het kopen van een elektrische auto voor een grote groep Nederlanders nog altijd onbereikbaar door de hoge aanschafprijs en het beperkte aanbod op de tweedehandsmarkt, stelt reizigersorganisatie ANWB in haar jaarlijkse Monitor Elektrisch Rijden.

Nederland had dit jaar 216.000 volledig elektrische auto’s op de weg, 145.000 meer dan vorig jaar. Volgens de ANWB komt de stijging door aanschafsubsidies voor nieuwe en gebruikte elektrische voertuigen waardoor dit schone vervoer voor particulieren binnen handbereik komt. Ook het aanbod van nieuwe auto’s in de meer betaalbare segmenten groeit. En door deze lagere instapprijzen zijn de totale gebruikskosten van een elektrische auto nu lager dan die van een gemiddelde benzineauto.

Net als voorgaande jaren is ongeveer een derde van de Nederlanders geïnteresseerd in elektrisch rijden. Maar voor velen van hen is de aankoopprijs nog te hoog, aldus de ANWB. Daar zal het kabinet mee aan de slag moeten als het zijn doel van emissievrij rijden in 2050 wil halen, aldus de organisatie.

De ANWB adviseerde om de aanschafsubsidies voor elektrische voertuigen uit te breiden en te continueren. “Dit moet snel worden aangepakt, want alleen met voldoende instroom van betaalbare nieuwe elektrische auto’s kan in drie tot vier jaar een volwassen tweedehandsmarkt ontstaan”, aldus de ANWB.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?