Eerste grote Nederlandse pensioenfonds stopt met beleggen in olie, gas


Pensioenfonds PME verkoopt als eerste grote pensioenfonds in Nederland al zijn beleggingen in fossiele brandstoffen. Het fonds voor de metaal- en technologie-industrie beheert in totaal 62 miljard euro. Ook het kleinere pensioenfonds voor de horeca maakte bekend in hoog tempo fossiele brandstoffen te verkopen, meldt de NOS.

“Vorig jaar kwamen we tot de conclusie: het gaat gewoon niet snel genoeg”, zegt Eric Uijen, voorzitter van de raad van bestuur van PME tegen de NOS. “De energietransitie moet sneller en daar willen we echt een boost aan geven.” Dus de investeringen in fossiele brandstoffen van PME werden in de zomer allemaal verkocht. De 1,2 miljard euro die daarbij vrijkomt, wordt geïnvesteerd in zonneparken, windparken, waterkracht en initiatieven om energie te besparen.

Volgens Uijen is daar momenteel elk groot pensioenfonds mee bezig. Het veelgehoorde argument dat fossiele energiebedrijven beter zijn voor het rendement, gaat niet meer op, zegt hij tegen de omroep. “We gaan ervan uit dat deze stap geen gevolgen heeft voor de hoogte van de pensioenen. Sterker nog, het risico neemt alleen maar toe bij oude energie.”

Lees ook:  Meer mensen met een gemiddeld inkomen hebben voedselbankhulp nodig

“Dat we nu toevallig een van de eersten zijn, dat is mooi, maar het gaat natuurlijk om de grote beweging. We moeten de investeringen in fossiele energie verschuiven naar nieuwe energie. Ik hoop dat dat denken bij al die instellingen tot resultaat leidt. “

Plaats een reactie