Een uur durende trein van Amsterdam naar Groningen kan woningnood helpen oplossen: Expert

Image source - Pexels.com


De Lelylijn, een 130 kilometer per uur snelle spoorverbinding tussen Amsterdam en Groningen, kan helpen bij het oplossen van de woningnood in Nederland, zegt VVD-gedeputeerde in Friesland, Avine Fokkens-Kelder, tegen Nieuwsuur.

De Lelylijn staat in het regeerakkoord Rutte IV, met 3 miljard euro gereserveerd voor de aanleg ervan. Onderdeel van de deal is dat het kabinet mee betaalt voor de aanleg van de spoorverbinding en dat de vier noordelijke provincies tussen de 25.000 en 75.000 extra woningen bouwen. “We hebben de ruimte. Die woningen hebben we nodig omdat de huizenmarkt hier ook best krap is. En we willen graag dat de mensen die het noorden hebben verlaten terugkeren”, zegt Fokkens-Keldens.

De snelle spoorverbinding tussen de Randstad en het noorden is ook goed voor noordelijke bedrijven die moeite hebben met het aantrekken van goed geschoold personeel. “Door de afstand korter te maken, kun je de beroepsbevolking hier op het juiste niveau houden. Het wordt voor bedrijven aantrekkelijk om naar het noorden te komen en dat is goed voor de werkgelegenheid”, aldus de gedeputeerde.

Welke route de Lelylijn precies gaat afleggen, moet nog worden uitgewerkt. Volgens het programma is het logisch dat de spoorlijn langs de A6 van Amsterdam naar Emmeloord en langs de A7 door Friesland naar Groningen loopt.

Een probleem met deze route is dat deze meerdere natuurgebieden doorkruist, waaronder het Natura 2000-gebied Van Oordt’s Mersken bij Drachten. “Dat is een uitgestrekt nat hooilandgebied met veel vogels”, zegt ecoloog Fons Eysink tegen Nieuwsuur. “Vroeger werd het uitgestrekte gebied doorsneden door de snelweg A7, waardoor de samenhang versnipperd raakte. Als je daar nu ook een spoorlijn doorheen legt, verergert de versnippering en tast het voedselgebied aan. Vogelsoorten die hier broeden zullen dan verdwijnen .”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?