Een derde van de leraren in het voortgezet onderwijs voelt zich minder veilig op school

Image source - Pexels.com


Leraren op de middelbare school hebben vaak te maken met verbaal geweld of pesterijen door leerlingen en ouders. Een op de drie zegt dat zijn school de afgelopen drie jaar onveiliger is geworden, meldt Trouw op basis van een onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder duizend docenten.

De meeste leraren voelen zich nog steeds veilig op school, slechts 8 procent reageert negatief op de stelling ‘Ik voel me veilig op school’. Negen procent zei dat hun school de afgelopen drie jaar veiliger is geworden.

Leraren in het voortgezet onderwijs hebben vaak te maken met ongewenst gedrag. De meest voorkomende is verbaal geweld of intimidatie door studenten, 39 procent heeft dat in het afgelopen jaar ervaren. Een kwart kreeg te maken met verbaal geweld door ouders. In uitzonderlijke gevallen escaleerden incidenten tot fysiek geweld. Docenten melden vaak incidenten van ongewenst gedrag van leerlingen en ouders en geven vaak aan naar tevredenheid te zijn afgehandeld.

Twaalf procent van de leraren kreeg te maken met verbaal geweld van een leidinggevende en 13 procent van een collega. Ze waren veel minder geneigd om deze incidenten te melden. Slechts 37 procent meldde verbaal geweld door superieuren en 56 procent daarvan was ontevreden over de afhandeling van de melding. De cijfers zijn vergelijkbaar voor ongewenst gedrag van collega’s.

Als een leraar ongewenst gedrag van iemand anders op de school meldde, ging hij meestal naar een andere leidinggevende of het schoolbestuur. Slechts ongeveer 20 procent ging naar de vertrouwenspersoon van de school. Sommige leraren wendden zich bewust tot iemand anders. Anderen wisten niet wie de vertrouwenspersoon was. Enkelen gaven aan niet naar de vertrouwenspersoon te durven gaan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?