Economie herstelde met 3,1% groei in tweede kwartaal van 2021

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English
Image source - Pexels.com

 

Heropening van winkels en restaurants stimuleerden meer bestedingen. Foto: DutchNews.nl

De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2021 met 3,1%, aangewakkerd door de opheffing van de lockdown-beperkingen voor winkelen, reizen en uit eten gaan.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland in de eerste zes maanden van 2020 een mini-recessie doormaakte, waarbij de economie in het eerste kwartaal afvlakt en in het voorjaar met 0,8% krimpt.

De economie als geheel is nog steeds niet hersteld van de eerste pandemische shutdown, toen deze in het tweede kwartaal van 2020 met 8,4% kromp, maar sommige sectoren zijn terug op het niveau van 2019.

Het bbp groeide met 9,7% op jaarbasis, het hoogste percentage ooit gemeten, en bevindt zich weer op het niveau van juni 2020, zes maanden voordat de neergang begon.

De industrie groeide met meer dan 14%, terwijl de bouwsector een groei van 5% optekende. De cultuur- en recreatiesector, die hard werd getroffen door de sluiting van musea, concertzalen en sportclubs, is echter nog steeds veel minder economisch actief dan in 2019.

De export was 9,3% hoger dan twee jaar geleden als gevolg van een sterke stijging van de vraag naar machines, chemische en metaalproducten en transportmiddelen.

De bestedingen van huishoudens stegen met 5,7% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, maar liggen nog steeds 5% onder het niveau van 2019, terwijl het consumentenvertrouwen net onder nul blijft, waardoor meer mensen pessimistisch dan optimistisch zijn over de economie.

De overheidsuitgaven stegen met 7,4%, deels als gevolg van toegenomen investeringen in gezondheidszorg en onderwijs en sociale zekerheid, evenals de kosten van coronavirustests en vaccins.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?