EC komt met alternatieven voor Russisch gas: Timmermans

Image source - Pexels.com


De Europese Commissie (EC) komt dinsdag met een plan om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, zei eurocommissaris Frans Timmermans in een interview met het AD. Zo wil de EC sneller windturbines op zee bouwen en investeren in biogas.

Hoewel Timmermans tegen de krant zei dat de EC nog aan het beslissen was, lag versnelde aanleg van windenergie op zee zeker op tafel.

“En we hebben nog zoveel daken in Europa waarop zonnepanelen kunnen komen: dat moet ook in een stroomversnelling”, aldus Timmermans. “Ook moeten we fors investeren in biogas. We zullen ook brandstoffen nodig hebben die op fossiele brandstoffen lijken, maar dat niet zijn.”

De Europese commissaris zei te beseffen dat dit jaren zal duren en dat Europa afhankelijk zal blijven van Russisch gas. “Het is daarom belangrijk dat we nu op korte termijn snel onze voorraden aanvullen, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van de andere leveranciers”, zei hij. “Maar dat we voorlopig ook energie uit Rusland krijgen –– tenzij ze of we draaien de kraan dicht –– is ook duidelijk.”

Timmermans zei dat de EC ook met een voorstel komt om huishoudens te helpen met de enorme energierekening. “Ik denk dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om mensen door… deze moeilijke periode heen te helpen”, zei hij. “En ik hoop dat we daar ook op Europees niveau afspraken over kunnen maken. We zijn erin geslaagd tijdens de coronaviruspandemie, dus waarom zouden we dat hier niet kunnen doen?”

Wat Timmermans betreft, moet er ook geïnvesteerd worden in defensie, die volgens hem “absoluut noodzakelijk” was om te versterken. “Het een kan niet zonder het ander”, zegt hij. “Maar als de persoon die zich agressief gedraagt ​​je kan verlammen door het gas uit te zetten, dan kom je nergens.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?