Duizenden wachten nog steeds op terugbetalingen voor geannuleerde Covid-vluchten

Image source - Pexels.com


Ongeveer 5.000 reizigers wachten nog steeds op restitutie van vluchten die zijn geannuleerd vanwege de coronaviruspandemie. Vooral buitenlandse luchtvaartmaatschappijen en platformen die vliegtickets verkopen zijn traag met het terugbetalen van reizigersgeld, meldt BNR na gesprekken met drie grote claimorganisaties. Reizigers die juridische stappen willen ondernemen, moeten opschieten – dit soort claims zijn alleen mogelijk binnen twee jaar na de annulering van de vlucht. De eerste claims vervallen deze maand.

“Dat geld kunnen ze niet terugkrijgen”, zegt Remco Kuilman van Aviclaim tegen de omroep. “Luchtvaartmaatschappijen zijn vaak onbereikbaar of verschuilen zich achter voucherregelingen.” Vooral buitenlandse bedrijven betalen traag, zei hij. “Het hoogste bedrag staat open bij Ryanair.” Passagiers van Iberia en Royal Air Maroc hebben ook moeite om hun geld terug te krijgen.

Hetzelfde geldt voor mensen die vliegtickets hebben gekocht via online platforms als Cheaptickets.nl. “Vaak is het onduidelijk of de tussenpersoon of de luchtvaartmaatschappij moet betalen. Het geld zweeft ergens tussen die twee in”, zegt Tom van Bokhoven van Vlucht-vertraagt.nl. Een luchtvaartmaatschappij betaalt bijvoorbeeld de tussenpersoon, die de passagier niet terugbetaalt.

Nederlandse bedrijven lijken aan hun betalingsverplichtingen te voldoen, al komt hun geld soms ook bij een tussenpersoon terecht in plaats van bij de reiziger. Consumentenbond riep vorige maand minister Mark Harbers van Infrastructuur op om KLM en Transavia te dwingen passagiers terug te betalen die geboekt hadden via failliete tussenpersoon D-Reizen.

“De bedrijven hebben de terugbetaling van de ticketkosten al aan D-Reizen betaald, maar D-Reizen heeft de terugbetalingen niet aan klanten doorberekend. De gelden zijn dus verdwenen in het faillissement”, zegt Paul Vaneker van EUclaim tegen BNR.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?