Duizenden sociale huurappartementen dringend aan renovatie toe

Image source - Pexels.com


De staat van elke 1 op de 25 appartementen op de sociale woningmarkt is matig tot zeer slecht, blijkt uit cijfers van de Woningcorporatie Autoriteit, aldus RTL Nieuws. Dat komt neer op zo’n 80 duizend appartementen op de Nederlandse sociale huurmarkt die dringend aan renovatie toe zijn.

Voor huurders kan dit betekenen beschimmelde wanden en plafonds, rottende kozijnen, onbegaanbare balkons en rottende kozijnen.

De staat van de appartementen wordt beoordeeld door onafhankelijke inspecteurs op een schaal van één tot zes, waarbij één de hoogste score is. Een drie betekent dat het appartement binnenkort gerepareerd moet worden. Zodra de staat van het appartement een vier bereikt, moet het onmiddellijk worden gerepareerd. “Dan moet je er rekening mee houden dat de woning straks groot onderhoud nodig heeft. Binnen nul tot drie jaar”, zegt onafhankelijk woninginspecteur Roel Warringa tegen RTL Nieuws.

De leeftijd van het appartement mag volgens Warringa geen excuus zijn voor onvoldoende onderhoud.

Te lang wachten met reparaties om kosten te vermijden, leidt er alleen maar toe dat reparaties uiteindelijk duurder worden.

Vooral in Rotterdam waren er veel appartementen in slechte staat. Bijna de helft van alle appartementen van corporatie Woonstad Rotterdam krijgt een score tussen de drie en zes.

Woonstad Rotterdam beweerde dat de cijfers geen juist beeld schetsen. De conditiescore van het appartement wordt pas bijgewerkt als de reparaties zijn voltooid en het is niet mogelijk om ze allemaal tegelijk te doen, aldus Woonstad Rotterdam. “Er zijn te veel maatschappelijke taken en te weinig middelen om nog krachtiger in te zetten op het verhogen van het onderhoud”, zegt Woonstad Rotterdam.

De woningbouwvereniging zei dat er structurele veranderingen nodig zijn om de appartementsomstandigheden te verbeteren. “Wij vinden het normaal dat een auto op de weg veilig moet zijn, maar dat gevoel hebben wij niet bij een appartement. We zouden graag een periodieke inspectie zien op de kwaliteit van de woningen”, eist de woningbouwvereniging.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?