Duizenden Nederlandse bedrijven halen klimaatdoelen niet: rapport

Image source - Pexels.com


Tienduizenden bedrijven in Nederland verwachten eind deze eeuw niet klimaatneutraal te zijn, meldt het Financieele Dagblad op basis van de Innovatiemonitor 2021 van de Universiteit van Amsterdam en SEO Economisch Onderzoek. Deze bedrijven halen de Nederlandse doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 of eerder terug te brengen tot nul, niet.

SEO ondervroeg zo’n 600 bedrijven over onder meer innovatie en duurzaamheid, de coronapandemie, digitalisering en klimaatbeleid. 55,2 procent verwacht in 2030 of eerder klimaatneutraal te zijn, vergeleken met 49,3 procent vorig jaar. Het aandeel bedrijven dat dit doel in 2050 verwacht te halen, daalde van 32,9 procent naar 21,8 procent. En 22,2 procent van de bedrijven zei dat ze niet verwachten tegen 2099 klimaatneutraal te zijn.

De Innovatiemonitor noemt geen cijfers. Maar op basis van Nederland 1,9 miljoen bedrijven berekende het FD dat zeker tienduizenden bedrijven de klimaatdoelen van het land niet halen. De onderzoekers vroegen de bedrijven niet waarom ze geen klimaatmaatregelen nemen. Volgens het FD zijn kosten en klanten die niet om klimaatmaatregelen vragen de waarschijnlijke redenen.

UvA-onderzoeker Henk Volberda noemde het een “uiterst zorgwekkende ontwikkeling” dat zoveel bedrijven niet proberen klimaatneutraal te worden. Snel optreden van overheden en bedrijven wereldwijd is essentieel om het tij van de opwarming van de aarde te keren, en dat geldt ook voor Nederland, zei hij tegen het FD. Volberda vraagt ​​zich dan ook af of deze bedrijven ook in het licht van de steeds strengere klimaat- en milieuwetgeving en toenemende maatschappelijke en politieke druk op langere termijn in hun huidige vorm kunnen blijven bestaan.

Ook de Amsterdamse hoogleraar strategie en innovatie maakte zich zorgen over toenemende polarisatie tussen bedrijven op het gebied van klimaatbeleid. “Het aantal koplopers met ambitieuze klimaatpannen neemt toe, maar ook het aantal achterblijvers stijgt fors”, zegt hij tegen het FD. “De afstand tussen de koplopers en zij die achterblijven of opgeven wordt groter. Dat baart ons grote zorgen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?