Drukte verwacht bij tankstations door dalende accijnzen


Benzinestations in Nederland verwachten het vandaag erg druk te krijgen omdat tanken ineens een stuk goedkoper is. De regering verlaagde de accijnzen op brandstof in een poging de consument te helpen het hoofd te bieden aan de stijgende brandstofkosten als gevolg van het economisch herstel van de coronaviruscrisis en de Russische invasie van Oekraïne.

Ongeveer de helft van de Nederlandse benzineprijs bestaat uit accijnzen en btw. Voor diesel is dat ongeveer 40 procent. Vanaf vandaag is de accijns voor loodvrije benzine 17 cent lager per liter en 11 cent lager voor diesel. Doordat ook over accijns btw wordt geheven, is de brandstofprijs nog lager. Consumentencollectief United Consumers laat aan de NOS weten dat de benzineprijs met gemiddeld 20 cent gaat dalen en de dieselprijs met 13 cent.

De accijnsverlaging duurt tot het einde van het jaar. Het kabinet heeft er 2,8 miljard euro voor gereserveerd.

NOVE, de brancheorganisatie voor onafhankelijke brandstofhandelaren, verwacht dat het vrijdag extra druk zal zijn bij tankstations. “De afgelopen week hebben mensen geprobeerd het tanken uit te stellen. We werken er hard aan om in de eerste week van april aan de vraag te voldoen. Dat is nog een uitdaging”, zegt NOVE-directeur Erik de Vries tegen de NOS.

Lees ook:  Stakingen Schiphol afgelast nu luchthaven en vakbond tot overeenstemming komen

Plaats een reactie