Druk op Schiphol, maar beheersbaar; Wilde staking op Brussels Airport

Image source - Pexels.com


De vertrekhallen van Schiphol zijn donderdag druk bezocht, met lange rijen wachtende passagiers bij verschillende gates. Maar er is geen chaos en de passagiersstroom verloopt goed. De situatie ziet er chaotischer uit op Brussels Airport in België, waar bagageafhandelaars een wilde staking begonnen. Reizigers op de luchthaven van Düsseldorf in Duitsland krijgen ook te maken met lange wachtrijen.

Een medewerker van de incheckbalie op Schiphol zei te hopen dat de situatie donderdag beheersbaar blijft. “Je ziet het. Het is inderdaad druk maar beheersbaar. Ik hoop dat het zo doorgaat.” Passagiers op Schiphol stonden de laatste tijd vaak uren in de rij door personeelstekorten bij de beveiliging en bagageafhandeling. Sommige reizigers misten vluchten en er waren zelfs botsingen tussen gefrustreerde reizigers en beveiliging. De Koninklijke Marechaussee moest ingrijpen.

Reizigers op Brussels Airport dienen rekening te houden met ernstige hinder. Bagageafhandelaars bij Aviapartner stopten spontaan met werken. Vooral TUI-vluchten werden donderdagochtend getroffen, maar het bedrijf verwerkt ook koffers voor onder meer Ryanair, Lufthansa. Aviapartner behandelt bagage voor ongeveer de helft van de vluchten op de luchthaven, wat neerkomt op 115 vertrekkende vluchten op donderdag.

De staking verstoort de vluchtschema’s op Brussels Airport en veroorzaakt nu al vertragingen van een uur of meer om 7.30 uur. Een woordvoerder van de luchthaven zei dat vluchten mogelijk moeten worden geannuleerd of vertrekken zonder bagage.

Ook de luchthaven van Düsseldorf in Duitsland heeft te maken met lange rijen passagiers, en dat zal in ieder geval tot na Pinksteren duren, waarschuwde de Duitse vakbond voor luchthavenpersoneel Verdi. Ook hier worden de lijnen veroorzaakt door personeelstekorten in de beveiliging, wat in de nabije toekomst niet zal veranderen, zei vakbondsfunctionaris Ozay Tarim dinsdag in Duitse media.

De lange rijen in de terminal zijn vervelend voor reizigers, maar ook stressvol voor beveiligingspersoneel, zei Tarim. De situatie vormt nu een bedreiging voor niet alleen de veiligheid van passagiers, maar ook voor de gezondheid van de bewakers. “Momenteel hebben we een ziekteverzuim van ruim 20 procent.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?