Drie weken lockdown kosten retailers ruim 2 miljard euro omzet

Image source - Pexels.com


In de afgelopen bijna drie weken van harde lockdown verloren retailers in Nederland bijna 2 miljard euro aan omzet, berekende INretail. De winkeliersorganisatie MKB Nederland en de gemeente RND pleiten allemaal voor heropening van winkels vanaf 14 januari, meldt het AD.

Volgens de ondernemersorganisaties is de nood veel hoger dan tijdens de vorige lockdowns en is versoepeling hard nodig. Online bestellingen en click & collect-opties zijn geen compensatie voor gesloten winkels. En slechts een beperkt aantal ondernemers komt in aanmerking voor de TVL-regeling, die de vaste lasten betaalt.

“Retailers kampen met forse belastingschulden van de vorige lange sluiting. Om dan in de drukste tijd van het jaar weer te moeten sluiten. Ze zijn ontmoedigd. We hebben nu al te maken met een strop van een miljard euro. Reken maar eens wat de schade zal zijn als de lockdown duurt langer dan half januari. Graag de winkels weer openen. Indien nodig met de introductie van een QR-check bij binnenkomst”, zegt INretail-directeur Jan Meerman tegen het AD.

RND-directeur Eus Peters wil volgende week, direct na hun beëdiging, met het nieuwe kabinet in gesprek om de voorwaarden te bespreken waaronder winkels weer klanten mogen ontvangen. “Het is zo pijnlijk om te zien dat een stad als Antwerpen zoveel Nederlandse shoppers ontvangt. Want veilig winkelen kan. Door onder meer minder klanten per vierkante meter toe te laten.”

Tijdens het laatste coronavirusdebat beloofde demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken dat het kabinet in januari gaat kijken wat er nog meer kan. Maar het nieuwe kabinet, dat maandag aantreedt, neemt de definitieve beslissingen. Er is een speciale werkgroep die zich bezighoudt met de meest schrijnende gevallen, zei hij. “We doen echt ons best om zoveel mogelijk schade te voorkomen, maar 100 procent succesvol zal het nooit worden.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?