Drie Nederlanders, allemaal leiders op het gebied van klimaatverandering, op Time’s 100 meest invloedrijke lijst

Image source - Pexels.com


Op de lijst van ’s werelds meest invloedrijke mensen zoals opgesteld door het Amerikaanse tijdschrift Time staan ​​drie Nederlanders. Op de lijst stonden Eurocommissaris Frans Timmermans, klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI en advocaat Roger Cox, waaronder Elon Musk, Mario Draghi, Donald Trump en Alexei Navalny.

Cox won namens Milieudefensie de recente historische klimaatzaken tegen Shell. Ook won hij de jarenlange klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat als vertegenwoordiger van Urgenda. Milieudefensie noemde de vermelding terecht. “Het was zeker geen uitgemaakte zaak dat we Shell aansprakelijk konden stellen voor het gevaarlijk veroorzaken van klimaatverandering. Het is fantastisch dat hij deze stap bij ons heeft durven zetten en we hopen nog lang met hem samen te mogen werken.”

De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore schreef een kort stuk over Cox for Time magazine. Hij noemde de zaak van Cox een keerpunt in de geschiedenis van de klimaatcrisis. De zaak roept Shell op om de uitstoot tegen 2030 met 45 procent te verminderen. “De uitspraak van de Nederlandse rechtbank veroorzaakte schokgolven door de bestuurskamers van bedrijven over de hele wereld, het was de eerste keer dat een bedrijf wettelijk verantwoordelijk werd gehouden voor het Akkoord van Parijs”, schreef Gore. “Deze overwinning, gecombineerd met de eerdere historische zaak van Cox die de Nederlandse regering dwong haar uitstoot tegen 2020 met 25% te verminderen, toont aan dat we niet hoeven te wachten op langzame vooruitgang op het gebied van immateriële doelen. We hebben het vermogen – en het precedent – om vraag nu om concrete klimaatactie.”

“Frans Timmermans, executive vice-president van de Europese Commissie, begrijpt het risico waarmee we worden geconfronteerd en is opgevoerd. Hij heeft het Fit for 55-programma in de EU gepresenteerd, een ambitieus pakket regelgevende instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen in de EU met 55 te verminderen. % tegen 2030 – een belangrijke mijlpaal in de richting van het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2050”, schreef Christiana Figueres, de voormalige uitvoerend secretaris van het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering. “De winst van het beleid op de lange termijn is duidelijk en overtuigend. Hoewel de implementatie op korte termijn een veel grotere uitdaging is, zet Timmermans zich in voor gerechtigheid in de transitie.”

Timmermans, vicevoorzitter van de raad van bestuur van de EU en verantwoordelijk voor het klimaatbeleid, bedankte Time Magazine “voor het erkennen van de leidende rol van Europa in de strijd tegen de klimaatcrisis”. Hij waarschuwde: “We moeten snel van woorden naar daden gaan. Alleen dan kan de mensheid leren leven binnen de grenzen van de planeet. Een gezonde, groene toekomst voor iedereen is mogelijk als we allemaal samenwerken: regeringen, het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven en burgers. Het is tijd!”

Van Oldenborgh, van het KNMI, deelde de eer met de Duitse klimatoloog Friederike Otto voor hun werk aan het World Weather Attribution-project. In een stuk geschreven door bestsellerauteur Bill McKibben, werden de twee gecrediteerd voor het verzamelen van “onderzoekers van over de hele wereld die in staat zijn om snel te reageren, in tegenstelling tot de even cruciale jarenlange analyses van mondiale systemen uitgevoerd door de wetenschappers van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering. Die snelheid zorgt ervoor dat mensen die over onze steeds sneller wordende reeks rampen lezen, steeds meer de belangrijkste informatie krijgen: die komt van ons.”

De lijst van dit jaar bestaat uit mensen die een strijd niet uit de weg gaan, zegt Edward Felsenthal, hoofdredacteur en CEO van Time. “Het zijn disruptors, fixers, doeners, beeldenstormers, probleemoplossers – mensen die in een jaar van crisis in de strijd zijn gesprongen.” Hij noemde Van Oldenborgh en Otto specifiek voor hun werk in zijn begeleidende brief over de 2021-lijst, erop wijzend dat ze behoren tot een recordaantal klimaatleiders op de lijst, meer dan 10 in totaal.

De Time 100 is een jaarlijkse lijst van Time Magazine waarin het schrijft over de 100 meest invloedrijke mensen van dat moment. Zo staat Taliban-oprichter Abdul Ghani Baradar op de lijst, maar ook prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle, evenals zangeres Billie Eilish. De lijst is niet alleen bedoeld om mensen aan te duiden die op een positieve manier invloed hebben.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?