DNB-voorzitter Knot waarschuwt voor voorbarig optimisme door dalende gasprijzen


Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), waarschuwt voor “voorbarig optimisme” gezien de dalende gasprijzen. Hij denkt dat de inflatie in Nederland dit jaar niet zo hoog zal zijn als vorig jaar. Als Nederland in een economische recessie belandt, zal het volgens Knot een “zeer milde recessie” zijn en dat is “niets om je echt zorgen over te maken”, verklaarde hij zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

“Op dit moment lijkt het erop dat de gasprijzen iets dalen”, zei Knot. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of deze dalende trend op de gasmarkt doorzet. “De gasvoorraden moeten dit jaar worden aangevuld voor volgende winter. Dat kunnen we dit jaar niet met Russisch gas, terwijl dat vorig jaar wel lukte. We moeten ons dus inhouden.”

Maar dat neemt niet weg dat de energieprijzen dit jaar waarschijnlijk niet zoveel zullen stijgen als vorig jaar, aldus de voorzitter van DNB. Knot schat dat de totale inflatie dit jaar zal dalen tot vijf tot zes procent. Dat betekent dat het leven in Nederland dit jaar nog vijf tot zes procent duurder wordt. Volgens hem is de inflatie nog veel te hoog.

Lees ook:  Witwaswet zou Nederlandse banken alsnog te veel toezichtbevoegdheid geven

De president van DNB merkte ook op dat de inflatie inmiddels is opgelopen. Niet alleen de energierekening is fors gestegen, maar ook de prijzen voor diensten zoals een bezoek aan de kapper of eten bij de slager. Volgens Knot zal de Europese Centrale Bank (ECB) daarom meerdere keren de rente in de eurozone moeten verhogen. Door lenen duurder te maken probeert de ECB de vraag in de economie af te remmen, wat de inflatie in de eurozone zou moeten temperen.

“Ga er in ieder geval van uit dat we de rente in februari en maart elk met een half procentpunt verhogen, dat we daarmee nog niet klaar zijn, dat er in mei en juni en zo nog iets volgt”, aldus Knot. , die ook een van de beleidsmakers van de ECB is. Over de omvang en timing van de rentestappen na maart doet de DKB-voorzitter echter nog geen uitspraken. “Maar het is duidelijk dat we er nog niet zijn.”

Lees ook:  Zelfstandigen kunnen veel baat hebben bij de nieuwe pensioenwet, stelt Knab Bank

Voor een recessie gebruikte Knot de definitie van twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. Aangezien Nederland in het derde kwartaal van vorig jaar een krimp doormaakte, sluit hij een recessie niet uit. De cijfers over het vierde kwartaal zijn nog niet gepubliceerd. Volgens Knot is er echter ook een “reële kans” dat Nederland aan een recessie ontsnapt. Hij wees erop dat consumenten in december al veel geld hadden uitgegeven.

Plaats een reactie