Diverse actiepunten afgerond na gedeeltelijke ineenstorting Goffertstadion

Image source - Pexels.com


Niet alleen waren er honderden scheuren en een gebrek aan wapening die bijdroegen aan de instorting, maar ook het dak was een bron van zorg. Clubs zijn verplicht om jaarlijks voor 1 maart en voor aanvang van het komende seizoen een veiligheidsverklaring in te dienen bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Kernpunten in dit statement zijn brandveiligheid, vluchtroutes en een calamiteitenplan, maar ook bouwveiligheid in stadions.

De Omgevingsdienst Regio Nijmegen (NEC) voert in februari jaarlijks een inspectie uit om te controleren of de stadions de veiligheidspunten hebben opgeleverd. Na haar bezoek aan het Goffertstadion in 2021 besloot het dat er direct een actieplan nodig was en werd er een rapport opgesteld met acht verbeterpunten, gerangschikt naar prioriteit. De drie belangrijkste punten moesten binnen een jaar worden aangepakt, aldus de Milieudienst in Nijmegen (ODRN).

  1. De staalconstructie van de luifel: het bouwbureau Olde Hanter-Bouw ontdekte dat de luifel last had van ernstige corrosie. Bovendien bleek het dak van het stadion sinds de bouw in 1999 geen onderhoud meer te hebben ondergaan. Hierdoor liep de luifel een verhoogd risico op instorting in de toekomst.
  2. De lichtmasten: deze leken nog nooit goed gekeurd te zijn. Als ze verder worden verwaarloosd, kunnen de masten van de palen breken en onverwachts op het stadion vallen.
  3. Verankering van de balusters (trapdelen): hier werd verdere corrosie ontdekt. Volgens de ODRN zouden de leuningen kunnen vallen als de bouten overbelast zouden raken, vooral op drukke momenten wanneer er meer gewicht op komt te staan.

Punt twee en drie zijn inmiddels opgelost, maar de roest op de kap moet nog worden aangepakt. Er zijn echter plannen om het ergens in het voorjaar aan te pakken.

De gemeente Nijmegen kocht het stadion in 2003 van het NEC voor 12 miljoen euro. Als huurder stemde het NEC ermee in om vanaf dat moment de kosten van het stadion te onderhouden en te dragen.

De NEC verklaarde dat na deze reparaties het stadion nog vijf jaar veilig zal zijn. De komende jaren staat een volledige renovatie op de planning, maar deze is stopgezet omdat groot onderhoud volgens de club onder “meerwaarde” zal vallen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?