Dit jaar gaan meer NL-ers op vakantie

Image source - Pexels.com


Acht op de tien Nederlanders gaan dit jaar op vakantie, een stijging ten opzichte van de zeven op de tien vorig jaar, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in haar vakantiemonitor.

Uit de vakantiemonitor blijkt ook dat er dit jaar minder Nederlanders (29 procent) van plan zijn om in hun thuisland op vakantie te gaan dan vorig jaar (39 procent). Eerder dit jaar publiceerde het NBTC twee scenario’s voor binnenlands toerisme voor het hele jaar: een stabilisatie of een daling van zo’n 7 procent.

“Op basis van de nieuwe resultaten van de vakantiemonitor gaan we ervan uit dat het binnenlands toerisme zal afnemen omdat meer Nederlanders op vakantie gaan in het buitenland”, zegt NBTC-directeur Jos Vranken. “Dit betekent dat bijna 24 miljoen Nederlandse overnachtingsgasten in eigen land op vakantie gaan. Ook verwachten we dit jaar meer internationale gasten te verwelkomen. De prognoses hierover variëren tussen plus 48 procent en plus 90 procent.”

Ook uit de vakantiemonitor blijkt dat meer Nederlanders een vakantie met het vliegtuig overwegen (52 procent) dan in dezelfde periode vorig jaar (41 procent). Vranken noemde dit een opvallend percentage in vergelijking met andere landen, waar het percentage vliegers nagenoeg gelijk bleef.

Op basis van deze schattingen is het NBTC voorzichtig optimistisch over de feestdagen. Maar Vranken voegde eraan toe dat de consument het coronavirus nog niet helemaal achter zich heeft gelaten en dat er nieuwe onzekerheden zijn bijgekomen. “De oorlog in Oekraïne, afnemende koopkracht en afnemend consumentenvertrouwen. Deze lijken momenteel een beperkte impact te hebben op reisintenties en boekingen, maar dat zou kunnen veranderen bij aanhoudende onzekerheid.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?