Dinsdag, donderdag populaire kantoortijden in thuiswerkovereenkomsten

Image source - Pexels.com


Werkgevers en werknemers maken steeds vaker afspraken over thuiswerken. Hybride werken waarbij werknemers drie dagen per week naar kantoor gaan, lijkt de norm te worden, meldt NU.nl na gesprekken met werkgevers en vakbonden. Dinsdag en donderdag zijn populaire dagen voor kantoorwerk.

Ook thuiswerkafspraken worden in steeds meer cao’s opgenomen. Sinds 2020 bevatten 170 cao’s voorwaarden voor hybride werken, en ongeveer 100 bevatten een thuiswerktoeslag, blijkt uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN. Dat omvat meer dan een miljoen werknemers.

“We zien bij veel bedrijven dat drie dagen op kantoor en twee dagen thuiswerken de norm is geworden. Eenzijdige verplichtingen van de werkgever zien we nauwelijks. Dat past niet in onze Nederlandse bedrijfscultuur. Veel werkgevers maken afspraken met de Het is puur maatwerk”, zegt een AWVN-woordvoerder tegen de krant. “Als er op maandag of dinsdag wekelijks overleg is, wordt er van je verwacht dat je komt. En als je moet samenwerken, is het ook beter om elkaar bijvoorbeeld te zien. Maar als werkgever geef je je werknemer ook een beetje autonomie door thuiswerken mogelijk te maken.

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zien veel afspraken over hybride werken. “Onze visie is dat werkgevers en hun mensen daar in de praktijk vaak goede afspraken over maken die passen bij hun specifieke bedrijf of de teams waarin mensen actief zijn”, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. “Ook opvallend is dat de kantoordagen vooral op dinsdagen en donderdagen vallen.”

Volgens vakbond FNV hangt hoe je werkt sterk af van de sector waarin je werkt. Kantoormedewerkers bij de Rijksoverheid en gemeenten werken voornamelijk vanuit huis, terwijl bank- en verzekeringsmedewerkers drie dagen op kantoor werken en twee thuis. “Het is absoluut niet de norm om alleen thuis te werken, terwijl medewerkers wel elke dag naar kantoor mogen komen”, aldus een woordvoerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?