Derde van restaurantgasten niet gecontroleerd op Covid-toegangspas

Image source - Pexels.com


Ruim een ​​derde (35 procent) van de bezoekers van horeca, bioscopen, concerten en andere podia werd niet gecontroleerd op hun toegangspas voor het coronavirus, ontdekte I&O Research in een onderzoek onder zo’n 2.300 Nederlanders voor omroep NOS. Het onderzoek is afgelopen weekend uitgevoerd.

De verschillen tussen soorten entertainment zijn aanzienlijk, vonden de onderzoekers. Bij 82 procent van degenen die naar een bioscoop, theater, concertzaal, zakelijk evenement of stadion gingen, werd de toegangspas gecontroleerd. Terwijl in de amateursport slechts 36 procent werd gecontroleerd bij kantines. En 65 procent bij restaurants en bars.

Inwoners van Nederland zijn inmiddels gewend aan de corona-toegangspas, meestal een QR-code op de CoronaCheck-app. Gebruikers zijn er overwegend positief over, zegt I&O-onderzoeker Peter Kanne tegen de NOS. “Maar dan moet het eigenlijk wel waterdicht zijn. Anders ervaren ze het als een schijnveiligheid.” I&O kreeg meerdere klachten dat bedrijven QR-codes controleerden, maar geen ID’s. Of keek gewoon naar het scherm en deed geen “echte” controle.

Meer dan de helft (54 procent) van de mensen die geen langdurige QR-code hebben omdat ze zijn ingeënt of hersteld van Covid-19, zeiden dat ze niet langer plaatsen bezoeken waarvoor een toegangspas nodig is. Ze moeten negatief testen op het virus om een ​​QR-code te krijgen en de testresultaten zijn slechts 24 uur geldig. Een op de vijf (21 procent) zegt naar plaatsen te gaan waarvan ze weten dat toegangspassen niet worden gecontroleerd. Iets minder dan 10 procent wordt getest op een QR-code. En 2 procent gebruikt de QR-code van iemand anders.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?