Derde van de jongeren die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen

Image source - Pexels.com


Veel jongeren in Nederland hebben het financieel slecht. Een derde worsteling om wel of niet rond te komen. Een kwart maakt zich vaak of regelmatig zorgen over geld, en de helft wel eens, constateert Motivaction bij het ondervragen van 1.400 werkende Nederlanders tussen 18 en 35 jaar voor SNS Bank, meldt de Volkskrant.

Driekwart van de respondenten geeft aan over een financiële buffer te beschikken in de vorm van spaargeld. Maar de rest komt in acute problemen als hun vaste inkomen wegvalt.

De onderzoekers ontdekten dat jongeren het moeilijk vinden om hulp te vragen met geld. Meer dan de helft geeft aan hun financiële problemen alleen op te lossen. Marieke Tiesinga van SNS Bank noemde dit zorgelijk, omdat hulp krijgen ergere financiële problemen kan voorkomen.

Jongeren hebben grote interesse om geld te verdienen waar ze kunnen. Twee derde van de respondenten geeft aan binnen vijf tot tien jaar financieel onafhankelijk te willen zijn.

Voor dit doel wendt een op de vijf jongeren zich ertoe geld te verdienen door te investeren, en nog eens 23 procent is van plan daar binnenkort mee te beginnen. “Geld betekent vrijheid voor veel jongeren en voor maar liefst 82 procent van de jongeren is meer kunnen verdienen met beleggen de reden om te beginnen”, zegt Tiesinga tegen de krant.

12 procent van de jongeren belegt zonder spaarbuffer en dat is zorgelijk, zegt Tiesinga. “Ons advies is eigenlijk: bouw eerst die spaarbuffer op en begin dan met beleggen. Zo ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiële tegenvallers en heb je de kans om geld op te bouwen voor later.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?