Den Haag nadert verbod op koop goedkope woningen als huurwoning

Image source - Pexels.com


De gemeente Den Haag heeft weer een stap gezet om het voor kopers onmogelijk te maken om betaalbare woningen te kopen en deze vervolgens per 1 maart te verhuren. Burgemeester en wethouders keuren het plan goed om de betaalbare woningmarkt voor lage en middeninkomens te beschermen huishoudens die in de stad willen wonen. De voltallige gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven, en de raadsleden zullen in januari over de kwestie debatteren.

Een nieuwe nationale wet die op 1 januari van kracht wordt, maakt het voor steden mogelijk om beperkingen op te leggen die investeerders ervan weerhouden woningen te kopen. Ongeveer 130 gemeenten zijn van plan dergelijke regels in te voeren. Amsterdam wil nieuwe verkopen van woningen met een waarde onder de 512.000 euro alleen reserveren voor wie er gaat wonen. Rotterdam wil een vergelijkbare grens stellen voor woningen ter waarde van 355.000 euro en ook in Utrecht zijn plannen in overweging.

In Den Haag geldt de koopbescherming alleen voor woningen met een officiële WOZ-waardering tot 355.000 euro. Als de gemeente het plan doorzet, is er een vergunning nodig om een ​​woning onder die grens te kopen om deze vervolgens aan huurders te verhuren. De regeling zou jaarlijks moeten vereisen dat ongeveer 800 woningaankopen als zelfstandige woningen blijven.

Een derde van alle verkochte woningen in de grote steden, waaronder Den Haag, is vorig jaar volgens de gemeente in bezit gekomen van investeerders. In sommige Haagse wijken was dat zelfs 40 procent. De beleggers drijven de vastgoedprijzen op, waardoor het voor starters en kopers met een laag of middeninkomen vrijwel onmogelijk is om een ​​woning te kopen. Daardoor moeten ze ofwel een hoge huurprijs betalen, ofwel moeten ze de stad uit.

Er zijn een paar uitzonderingen ingebouwd in het Haagse plan, net als in andere steden. Gezinsleden kunnen nog steeds onroerend goed kopen om direct te verhuren aan gezinsleden. Ook wordt het mogelijk om woningen te verhuren waar de eigenaar voor langere tijd reist. Daarnaast krijgen woningcorporaties een vrijstelling als zij een woning kopen om deze te verhuren op de sociale woningmarkt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?