Den Haag is ook van plan om investeerders te blokkeren van het kopen van huizen om ze te huren

Image source - Pexels.com


Lokale politici in Den Haag bekijken hoe ze zich bij Amsterdam kunnen aansluiten en vastgoedbeperkingen invoeren waardoor huizenkopers vier jaar in het pand moeten wonen. Pas dan konden ze het gaan verhuren.

De maatregelen zijn bedoeld om de oververhitte huizenmarkt te bevriezen en om starters meer kansen te geven door vastgoedinvesteerders effectief te blokkeren om met hen te concurreren. In Amsterdam zou het koopbeschermingsplan ingaan voor woningen met een officiële WOZ-waardering tot 512.000 euro. De maatregel zal naar verwachting in februari door de gemeenteraad van Amsterdam worden goedgekeurd en zal voor de hele stad gelden.

Den Haag heeft volgens Omroep West nog niet besloten of het daar een limiet zal stellen aan een soortgelijk voorstel. Het voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeente Den Haag en zou begin 2022 in werking kunnen treden.

“In de wijken Laakkwartier en Spoorwijk ruim veertig procent” [of available property] is eind vorig jaar opgekocht door investeerders”, zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag tegen de omroep. “We merken dat de aankoop van bestaande woningen om te keren en te verhuren de afgelopen jaren flink is toegenomen , en het heeft veel negatieve gevolgen.”

Met ingang van het nieuwe jaar treedt in Nederland een nieuwe nationale wet in werking die het gemeenten mogelijk maakt om bepaalde gebieden aan te wijzen in het kader van aankoopbeschermingsplannen. Uitzonderingen gelden voor woningen die al voor 1 januari verhuurd zijn en voor verhuur aan familie. Ook particulieren die Nederland voor langere tijd verlaten, kunnen hun woning verhuren aan een huurder.

Soortgelijke voorstellen worden volgens de NOS in grotere steden als Utrecht en Tilburg overwogen. Kleinere steden, waaronder Hengelo en Meppel, overwegen beperkingen die voor het eerst alleen nieuwbouwwoningen op de markt treffen, zoals nu in Amsterdam het geval is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?