Demonstranten blijven Utrechts restaurant steunen dat weigert Covid-toegangspassen te controleren

Image source - Pexels.com


De gemeente Utrecht laat niet meer toe dat mensen demonstreren op het trottoir voor restaurant Waku Waku op de Vredenburg. De afgelopen dagen hebben honderden supporters en demonstranten zich verzameld bij het veganistische restaurant dat weigerde gasten te controleren op hun toegangspasjes voor het coronavirus. Dit veroorzaakte overlast voor omliggende bedrijven, waaronder andere horecabedrijven, en voor het verkeer in de omgeving. Demonstraties mogen doorgaan, maar alleen op het Jaarbeursplein.

De mogelijkheid van wanorde is nog steeds een punt van zorg voor politie, OM en gemeente. “De kans op verstoring van de openbare orde neemt toe naarmate de situatie langer aanhoudt. Het besluit van de [city, police and prosecutors] is per brief gecommuniceerd aan de ondernemers achter het betreffende horecabedrijf en de overige initiatiefnemers van de demonstratie”, aldus burgemeester Sharon Dijksma.

Woensdagochtend stonden er ook een aantal demonstranten bij het restaurant. Dinsdag stonden minstens 300 demonstranten voor het restaurant om hun steun te betuigen aan de eigenaren van het etablissement. De weinige demonstranten die woensdag aanwezig waren, zeiden dat ze er sinds dinsdag zijn en later door andere activisten zullen worden afgelost.

De gemeente heeft de horeca gesloten omdat ze de CoronaCheck-app van hun gasten niet gaan checken. De eigenaren hebben deze beslissing bij de rechtbank aangevochten. Die zaak wordt donderdag verwacht. Woordvoerder Jorn Luka van het restaurant zegt er vertrouwen in te hebben dat de rechter in het voordeel van het restaurant zal oordelen.

Een speciale crowdfundingcampagne heeft al zo’n 225.000 euro opgehaald. Het restaurant wil dat geld gebruiken om “zijn voortbestaan ​​veilig te stellen”. Ook is er een schuld die het afgelopen jaar is opgebouwd, aldus een woordvoerder van de eetgelegenheid. Luka zei dat het veganistische restaurant wil doorgaan met zijn missie “en dat is een gratis horecasector voor iedereen”.

Sinds de sluiting hebben gemeente, burgemeester en ondernemers berichten ontvangen “met zeer kwetsende en soms bedreigende inhoud”. Burgemeester Dijksma zei dat het duidelijk is wanneer er iets over de streep gaat en riep iedereen op om het incident te melden. “Iedereen kan ons laten weten wat ze van beslissingen vinden. Maar we mogen bedreigingen en beledigingen nooit normaliseren.”

Ze benadrukt dat ze veel ruimte wil geven om te demonstreren, maar dat kan ze niet meer toelaten langs de drukke gang voor het restaurant. “In Utrecht kunnen we van mening verschillen. We geven alle ruimte om dit op een respectvolle manier tot uitdrukking te brengen.”

Op dinsdag verdrongen sympathisanten het trottoir voor het restaurant en liepen zelfs de busbaan op. Burgemeester Dijksma riep tevergeefs op om naar het nabijgelegen Vredenburgplein te gaan, omdat daar meer ruimte is, maar deze oproep werd genegeerd. Vrijwel iedereen vertrok om 23.00 uur, zonder tussenkomst van de politie.

Sympathisanten stonden dicht bij elkaar in een vriendelijke sfeer, praatten en zongen “You’ll Never Walk Alone”. Ze gaven aan dat ze de ondernemer de komende tijd wilden blijven steunen en het protest niet wilden stoppen.

Hoewel het restaurant op last van de gemeente gesloten was en het slot van de voordeur was vervangen, ging het toch een beetje open met een soort “afhaalbalie”. Dit gebeurde onder luid applaus van de supporters. Vanuit de deuropening verkocht het restaurant drankjes als een soort “symbolische” opening. “De omzet is hiermee niet te compenseren, maar het is wel een signaal dat de eigenaren willen uitstralen: dat ze niet zullen zwichten voor dit beleid. We hopen dat er elke dag mensen blijven komen”, aldus een woordvoerder.

Voorafgaand aan deze “guerrilla-opening” was er een gesprek tussen de gemeente en de ondernemer. Dijksma zei toen dat “het restaurant gesloten is en blijft”.

Ze zei: “Dat betekent dat er voortaan geen gasten meer in het restaurant worden bediend.”

Dit is tegen hun “morele kompas”, aldus de restauranteigenaren. “We doen niet mee aan een nieuw onmenselijk normaal. We maken liever deel uit van een mogelijk omslagpunt.” Ze riepen daarbij de hulp in van anderen, omdat ze beweren “financieel gestript” te zijn. Daarom lanceerden ze de bovengenoemde crowdfundingcampagne. “Ons bedrijf, waar we zo hard voor hebben gewerkt en zoveel liefde in hebben gestopt, glipt uit onze handen. En waarvoor? Omdat we niet willen discrimineren. We zijn geschokt.”

De demonstratie had ook gevolgen voor omliggende horecazaken. Zo ging het naastgelegen restaurant Kloek niet open vanwege de situatie op straat, aldus de eigenaar. Kloek controleert wel de toegangspassen voor het coronavirus, en dat leverde maandagavond, toen er ook sympathisanten waren bij Waku Waku, “onaangename” gesprekken en reacties van omstanders op.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?