Delftse studenten presenteren prototype om minimaal 160.000 woningen te bouwen

Image source - Pexels.com


Studenten in Delft presenteren vrijdag een prototype waarmee Nederland binnen een jaar naar schatting 160.000 tot 320.000 nieuwe woningen zou kunnen krijgen. De nieuwe woningen worden als extra laag op oude portiekflats in Nederland geplaatst en nog datzelfde jaar worden de oude woningen gerenoveerd en geïsoleerd. Zo hoeven de oude flats niet gesloopt te worden. En omdat renovatie voor minimale overlast zorgt, kunnen de bewoners in de flat blijven wonen.

De extra verdiepingen bovenop de veranda werken als een soort batterij. Het slaat zonne-energie op en kan het hele gebouw van stroom voorzien. Ook kan regenwater worden opgevangen. Een filtersysteem kan het water schoon genoeg maken om te drinken – hoewel de huidige regelgeving dit nog niet toestaat.

De ruim 70 studenten van het TU Delft-team Symbiotic Urban Movement (SUM) kwamen met dit plan, zegt bestuurslid Nikki de Zeeuw. Ze werkte mee aan het project, dat in mei en juni de Nederlandse inzending zal zijn voor een internationale wedstrijd voor innovatieve gebouwen voorzien van duurzame energie.

Als het aan de studenten ligt, stopt het plan niet bij die wedstrijd. “Wat mij betreft komen er volgend jaar in Nederland portiekflats met duurzame woonlagen bovenop. Maar het is aan ‘de hoge heren’ of dat doorgaat”, aldus De Zeeuw. Regelgeving zal moeten worden gewijzigd, zei ze. Daaronder vallen de waterregels die stellen dat regenwater niet hergebruikt kan worden als drinkwater “terwijl de technische mogelijkheden om te filteren al aanwezig zijn”.

Gemeenten zijn meestal te veel gefocust op kortetermijnkosten, voegde ze eraan toe. “Gemeenten kijken vier jaar vooruit, bouwbedrijven maximaal tien jaar. Ons plan is vooral voordelig als je meer dan 30 jaar vooruit kijkt.” De renovatiemethode en extra verdiepingen bovenop de portiekflats zorgen ervoor dat elementen in het appartement eenvoudig vervangen kunnen worden als ze kapot gaan. “Dat kan nog niet met de traditionele manier van bouwen; dan is het gewoon kapot”, aldus De Zeeuw.

Het team van de TU Delft is medegefinancierd door ABN Amro. Verschillende bouwbedrijven hielpen met de constructieve en technische aspecten van het ontwerp. Het prototype wordt voor het eerst onthuld in The Green Village in Delft.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?