Defensie weigerde mee te helpen drukte op Schiphol te managen, zegt topman

Image source - Pexels.com


Schiphol heeft Defensie de afgelopen dag om hulp gevraagd bij drukte op de luchthaven, zegt Schiphol-topman Dick Benschop. “Het antwoord was nee. Daar wil ik het bij laten”, zei Benschop.

Door grote personeelstekorten in onder meer beveiliging en bagageafhandeling, hebben reizigers de laatste tijd te maken met zeer lange leugens op Schiphol. Er zijn zelfs ongeregeldheden geweest tussen beveiligers en passagiers, waarbij de Koninklijke Marechaussee moest ingrijpen. De Marechaussee is een politiekorps dat als onderdeel van het Nederlandse leger verantwoordelijk is voor de beveiliging van luchthavens. Defensie kan helpen bij de beveiliging. Volgens Benschop hebben ze contact opgenomen met het ministerie van Defensie om de mogelijkheden te bespreken, maar tevergeefs.

Benschop is niet van plan af te treden vanwege de chaos op de luchthaven. “Ik denk er niet aan om ontslag te nemen. Ik ben vooral gemotiveerd om alles op te lossen”, zegt hij in een interview met het ANP.

Schiphol maakte donderdag een actieplan bekend om drukte en lange wachtrijen in de zomerperiode te voorkomen. De luchthaven wil meer beveiligers aantrekken, arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker maken en de reizigersstroom in de terminal verbeteren door met touringcars mensen sneller door de beveiliging te loodsen en de informatievoorziening te verbeteren.

Volgens Benschop maakt de luchthaven ook afspraken met luchtvaartmaatschappijen over het verminderen van het aantal vluchten en het verplaatsen van vluchten naar Rotterdam en andere regionale luchthavens. Volgens de topman moet dat vrijwillig gebeuren, maar als dat niet lukt, kan Schiphol genoodzaakt zijn vluchten te annuleren. Benschop onderkent dat hier veel overleg met bedrijven voor nodig is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?