Defect back-upsysteem achter de treinstop van zondag

Image source - Pexels.com


De problemen op het spoor waren zondag mede te wijten aan het niet werken van het back-upsysteem van de NS, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in een Kamerbrief. Het planningssysteem voor materieel en personeel viel uit, maar kan meestal terugvallen op een back-up. Waarom de back-up zondag mislukte “zal grondig worden onderzocht.”

NS vond het onverantwoord om zondag zonder systeem door te rijden en het treinverkeer volledig stil te leggen. Maar volgens de vakbonden was het mogelijk om door te gaan. Het materiaal was aanwezig en automobilisten hadden met signalen kunnen kijken of ze konden rijden, zegt Henri Janssen van FNV Spoor.

Heijnen was zondag erg kritisch over de manier waarop NS met de situatie omging en noemde het een “zeer verkeerde afslag”. Ze eiste een verklaring, onder meer waarom de spoormaatschappij geen alternatief vervoer regelde. Heijnen wil dat de NS-directie uitlegt “hoe zij ervoor zal zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt”.

Het treinverkeer lag zondag bijna de hele zondag stil. Volgens NS was het vanwege de omvang van de storing niet mogelijk om bijvoorbeeld bussen in te zetten. Heijnen vertelde de Tweede Kamer dat ze geen signalen heeft gekregen dat gestrande reizigers op treinstations moeten overnachten. NS gaat reizigers compenseren, maar hoe dat eruit komt te zien, wordt nog uitgewerkt, aldus de staatssecretaris.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?