De weigering van Amsterdamse docenten om toetsen te beoordelen, kan de studie van studenten aanzienlijk vertragen

Image source - Pexels.com


Ruim 130 junior docenten van de Universiteit van Amsterdam weigeren sinds 1 april toetsen te beoordelen uit protest voor betere arbeidsomstandigheden. Studenten beginnen zich zorgen te maken. Als ze in de zomervakantie geen cijfers halen, moeten ze mogelijk een jaar wachten om opnieuw examen te doen en het extra jaar collegegeld van zo’n 2.000 euro te betalen, meldt AT5.

De jonge docenten protesteren voor vaste contracten en betaald overwerk. Ze besloten te stoppen met het nakijken van toetsen omdat cijfers belangrijk zijn voor de geldstromen naar de universiteit, maar studenten kunnen grotendeels zonder toetsresultaten hun studie voortzetten. “Ze hopen op deze manier het onderwijs zo min mogelijk te verstoren en tegelijkertijd een heel belangrijk signaal af te geven aan het universiteitsbestuur”, zegt Joppe Gelderloos, juniordocent interdisciplinaire sociale wetenschappen, tegen de omroep.

Maar anderhalve maand na de staking maken studenten zich steeds meer zorgen. De zomervakantie staat voor de deur. “Ik heb straks mijn cijferlijst nodig om te kunnen afstuderen. Als ik volgend jaar de vakken moet overdoen, moet ik ook collegegeld betalen”, zegt een student tegen AT5. “Als het protest betekent dat ik dit jaar niet kan afmaken, dan denk ik: kom op, je moet ook rekening houden met je leerlingen.”

“Studenten voelen zich super onzeker. Ze weten niet hoe ze verder moeten met hun studie. Het zorgt allemaal voor veel stress”, zegt een andere student tegen de omroep. “De docenten benadelen ons in ieder geval. Het studiefinancieringssysteem heeft ons al genaaid, en nu de Universiteit van Amsterdam daarbovenop. We worden van alle kanten genaaid.”

De opvallende docenten zijn hier niet de slechteriken, zegt Gelderloos tegen AT5. “Ik voel me niet verantwoordelijk voor de stress onder studenten. Om goed onderwijs mogelijk te maken, heb ik een toekomstperspectief nodig, en dat is er nu niet. De bal ligt bij het universiteitsbestuur.”

De universiteit is in gesprek met de juniordocenten en zegt een nieuw beleid te willen uitwerken met een betere balans tussen tijdelijke en vaste contracten. De universiteit hoopt dat de docenten weer gaan beoordelen, omdat ze dicht bij een akkoord met de vakbond staat, zegt de universiteit tegen AT5.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?