De waanzin op de Nederlandse huizenmarkt houdt aan omdat huiseigenaren bang zijn om te verkopen

Image source - Pexels.com


De prijzen van koopwoningen blijven fors stijgen, meldt de NVM in het kwartaalbericht. Gemiddeld genomen stegen de bestaande huizenprijzen in het derde kwartaal met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De prijs van een nieuwbouwwoning steeg op jaarbasis met 14 procent. Daarnaast is het woningaanbod in één jaar tijd met 44 procent afgenomen.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is de afgelopen maanden gestegen naar 419.000 euro. Een nieuwbouwwoning kostte gemiddeld 455.000 euro. Ook constateerde de NVM dat het aantal verkochte woningen in Nederland weer is afgenomen. In totaal werden 32.000 huizen verkocht, een daling van 29 procent op jaarbasis en het laagste aantal in zes jaar. Aan het einde van het kwartaal stonden 16.500 woningen te koop. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1995.

Volgens de NVM blijft de onvrede onder woningzoekenden toenemen. Vooral omdat bij het bieden op een huis de vraagprijs ruimschoots wordt overboden. Ongeveer 80 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. NVM-directeur Onno Hoes sprak dan ook van “geen rooskleurig beeld”. Volgens de makelaars is de extreem lage hypotheekrente mede verantwoordelijk voor de gekte op de woningmarkt. Daarnaast hebben particulieren meer spaargeld dan ooit en ontwikkelt de economie zich sterk. Volgens de NVM geeft dit huizenkopers het vertrouwen om “bewust” de hoogste prijs te bieden om andere kopers af te troeven.

Hoes legde uit dat het voordelig kan zijn voor huizenverkopers om nu het eigen vermogen te gelde te maken. Maar om daarna een geschikte woning te vinden zal een hele opgave zijn. Het zet mensen aan het denken voordat ze hun huis te koop zetten. Dit belemmert volgens Hoes de doorstroming, niet alleen op de koopmarkt maar ook tussen huur en koop. Het vergroot ook de tweedeling in de samenleving tussen huiseigenaren en woningzoekenden.

De gemiddelde vraagprijs van alle woningen die nu te koop staan ​​bedraagt ​​480.000 euro. Dat is een stijging van 6,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 – een afvlakking. Dat percentage ligt al lang boven de 10 procent. Gemiddeld staat een woning 45 dagen te koop, ruim een ​​maand korter dan vorig jaar in het derde kwartaal.

Daarnaast hebben NVM-makelaars in het derde kwartaal bijna 8.000 nieuwbouwwoningen en bouwkavels verkocht. Dat betekende een daling van 15 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt kwam, daalde met 28 procent tot 7.400 woningen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?