De vierdaagse regionale spoorwegstaking van volgende week is voorlopig van tafel


De landelijke vierdaagse staking van regionale vervoerders die donderdag in het noorden van Nederland zou beginnen, is opgeschort. Vakbond FNV had werkgevers in het regionaal vervoer een ultimatum gesteld om uiterlijk zondag te reageren op de eisen van de vakbond voor een nieuwe cao.

Naarmate de deadline naderde, zei de FNV de lopende gesprekken met werkgevers voort te willen zetten, aldus een woordvoerder.

Het geschil draait om een ​​van de twee cao’s in het regionaal vervoer, die geldt voor zo’n 1.300 werknemers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis.

Voor deze conducteurs, machinisten en buschauffeurs eisen de vakbonden dat de lonen automatisch meegroeien met de inflatie, die nu zeer hoog is.

Werknemers van regionale treinen in het noorden van Nederland zouden de staking donderdag beginnen, toen de cao-onderhandelingen mislukten en vastliepen.

”Op donderdag 15 december organiseren we een staking op de regionale spoorlijn in Friesland. Op vrijdag 16 december volgt de regionale spoorlijn in de provincie Groningen en op maandag de regionale spoorlijn in Zuidoost-Drenthe”, aldus Edwin Kuiper, directeur van FNV.

Lees ook:  Nieuwe nachttrein Brussel-Amsterdam-Berlijn vertrekt op 25 mei

De verwachting was dat er daarna nog meer stakingen zouden volgen, maar vrijdag bespraken de vakbonden nog de details. In alle gevallen zouden de aangekondigde stakingen de treinen van Arriva hebben geraakt.

Eerder stelde Kuiper dat werkgevers “steeds weer” hun afspraken niet nakwamen. Ze kondigden de vierdaagse staking aan toen werkgevers een deadline misten van de FNV, CNV en VVMC.

Kort daarvoor presenteerden de werkgevers hun laatste loonofferte. “Ze gaven aan met een beter loonbod te komen, maar die belofte kwamen ze niet na. Bovendien werden alle voorstellen van de vakbond van tafel geveegd”, zei de vakbondsvertegenwoordiger afgelopen donderdag.

Een woordvoerder van Arriva noemde de geplande staking jammer. “We waren tevreden over de gevoerde gesprekken en dat die nu weer afgebroken worden vinden we spijtig. We hadden graag nog wat langer onderhandeld en we hopen nog steeds dat we snel weer aan de onderhandelingstafel kunnen zitten”, aldus de voorzitter. aldus een woordvoerder.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie