De prijzen voor boodschappen zijn dit jaar flink gestegen

Image source - Pexels.com


De boodschappen werden in de eerste negen maanden van 2021 flink duurder. Vooral de prijzen voor frisdrank, bier, conserven, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen stegen fors, meldt het AD op basis van cijfers van marktonderzoeker GfK. Volgens GfK steeg de gemiddelde prijs voor boodschappen met 3,6 procent, beduidend hoger dan de huidige inflatie van 2,7 procent.

De prijzen werden opgedreven door een explosieve stijging van de vraag naar landbouwproducten, legt Koos Gardebroek, landbouweconoom aan de Wageningen Universiteit, uit aan de krant. Het aanbod bleef stabiel, maar de vraag nam enorm toe, aldus Gardebroek. Veel landen zien hun economieën na de coronacrisis weer snel aantrekken. Zo vullen ze de voedselvoorraden aan, waardoor ook de vraag naar veevoer toeneemt. Door de hoge brandstofprijzen nam ook de vraag naar biobrandstoffen als aantrekkelijk alternatief toe.

Gardebroek verwacht dat de boodschappen de komende maanden nog duurder zullen worden. “Ik denk dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis honderden euro’s extra verliest. Supermarkten zouden dat natuurlijk liever niet hebben, maar ze ontkomen er niet aan om de gestegen prijzen door te berekenen aan de consument. Je ziet het nu al gebeuren. dat is de energiecrisis. Niet alleen eten en drinken zelf werd duurder, maar ook het transport ervan door hogere brandstofprijzen.”

De VN-voedselorganisatie FAO meldde dat de voedselprijzen op de wereldmarkt hoger zijn dan in tien jaar tijd. De prijs van plantaardige olie is het afgelopen jaar met zo’n 60 procent gestegen. Suiker is 53,3 procent duurder, vlees 26,3 procent, granen 41 procent en maïs 38 procent.

En dat vertaalt zich ook naar de afgewerkte producten. Consumenten betaalden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 6,7 procent meer per liter bier dan in dezelfde periode vorig jaar. Verzorgingsproducten werden 6,5 procent duurder, schoonmaakmiddelen 6,1 procent en frisdranken 5,1 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?