De normen voor hypotheekleningen kunnen volgend jaar worden aangescherpt

Image source - Pexels.com


Huizenkopers zullen volgend jaar waarschijnlijk niet zoveel geld kunnen lenen bij de aankoop van een huis, meldt het AD. Het Rijksinstituut voor Begrotingsinformatie (Nibud) brengt in oktober een advies uit aan het kabinet dat de norm wordt voor hypotheekberekeningen.

“De verwachting is dat de leennormen volgend jaar strenger worden. Door inflatie heb je minder ruimte voor woonlasten, dus dat is logisch”, zegt Marcel Warnaar van het Nibud tegen het AD.

De hypotheekrente stijgt momenteel, waardoor huizenkopers hogere maandlasten hebben, zegt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar tegen het AD. Als de energieprijzen en de inflatie hoog blijven, moeten de normen voor hypotheekleningen worden aangescherpt, zei hij.

“Veel huizenkopers lenen maximaal in verhouding tot hun inkomen, waardoor ze niet veel ruimte hebben om maandelijks geld opzij te zetten. Als de energierekening ineens met honderden euro’s per maand stijgt, kunnen ze sneller in financiële problemen komen”, aldus Vrieselaar.

Hoewel het advies van het Nibud meestal de norm wordt, kan de Tweede Kamer het negeren en de leennormen gelijk houden. Dit zou echter indruisen tegen de waarschuwingen van de belangrijkste financiële adviseur van de regering. Ook De Nederlandsche Bank is voorstander van strengere leennormen dan het Nibud de afgelopen jaren heeft voorgesteld, aldus het AD.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?