De Nederlandse economische groei in 2023 zal gering zijn, zegt ING


De Nederlandse economie groeit volgend jaar met een bescheiden 0,4 procent, verwachten economen van ING. Die schatting is nog lager dan wat het Internationaal Monetair Fonds vrijdag voorspelde. Analisten van de Nederlandse bank voorspellen een mager jaar door de zwakkere wereldeconomie en aanhoudende prijsstijgingen. De inflatie lijkt misschien over haar hoogtepunt heen, maar zal naar verwachting ook in 2023 hoog blijven. Extra overheidsuitgaven zullen vooral de groei stimuleren, menen de economen.

Ook komend jaar zullen er volgens ING prijsstijgingen zijn voor grondstoffen, transport en energie. Ook de lonen zullen stijgen. De afspraken over het energieplafond houden de inflatie laag, verwachten experts. Maar huishoudens krijgen door hogere kosten niet meer ruimte om extra aankopen te doen. Ook de woningmarkt zal blijven lijden onder moeilijke omstandigheden.

Over het algemeen kromp de economie in het derde kwartaal van dit jaar en zal naar verwachting ook krimpen in het laatste kwartaal van dit jaar en begin volgend jaar. Het herstel zet in de loop van 2023 in, verwacht ING. Dat zal vooral komen doordat de overheid de economie aanjaagt met haar “expansieve fiscale beleid”, aldus deskundigen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Volgens het regeerakkoord stijgen de overheidsuitgaven met zo’n 17 miljard euro. Het kabinet-Rutte IV beloofde meer geld te investeren in duurzaamheid, beter onderwijs en woningbouw.

“Naast de regeerakkoordplannen is er ook het effect van het zeer uitgebreide koopkrachtpakket. Het energieprijsplafond is daar in potentie het grootste onderdeel van”, aldus ING. De exacte kosten voor Den Haag zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen.

Ondanks de magere economische groei verwacht ING dat de werkloosheid slechts licht zal stijgen tot boven de vier procent. De combinatie van een krappe arbeidsmarkt en het vooruitzicht van een korte milde recessie zal veel bedrijven dwingen personeel te behouden. Daarnaast zullen er meer vacatures ontstaan, met name in de overheidssector, die op hun beurt het banenverlies in de markt moeten compenseren.

Plaats een reactie