De Nederlandse centralebankleider Knot verwacht kleinere renteverhogingen van de ECB


De door de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigde renteverhogingen zullen de komende tijd kleiner zijn, zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Die verwachting sprak hij uit tijdens een toespraak op een European Banking Congress in Frankfurt. Knot zei dat de ECB een nieuwe fase ingaat met een nieuwe strategie om de hoge inflatie terug te dringen.

“Vooruitkijkend verwacht ik dat we tijdens de beleidsvergadering van volgende maand in grote lijnen neutraal gebied zullen bereiken. Op dat moment stimuleren we de economische groei niet meer, maar remmen we die ook nog niet af. Neutraal gebied is als rust in een voetbalwedstrijd, wanneer coaches al hun spelers rond een wit bord verzamelen en het spelplan voor de tweede helft tekenen. Het team dat weer op het veld komt, speelt dan misschien op een andere manier, bijvoorbeeld meer tiki-taka dan voortdurend kick-and-rush’, zei Knox.

Knot gebruikte ook een vergelijking met het voetbalveld over de ongekende rentestappen van 0,75 procentpunt in de afgelopen maanden. “Terugkijkend wisten we niet precies waar het monetaire beleid naartoe ging, maar we waren er zeker van dat we zo snel mogelijk het accommoderende gebied moesten verlaten. In voetbaltermen weerspiegelde onze tactiek een soort kick-and-rush-geest, met renteverhogingen van 50 basispunten en 75 basispunten die de wens weerspiegelden om onze actie te vervroegen en zo snel mogelijk tot een meer neutrale houding van onze beleidstarieven te komen. gezegd.

Lees ook:  Restaurants zullen de regels voor vroege sluiting niet volgen, hospitality assoc. zegt

Nu verwacht Knot echter dat de aanpak anders zal zijn. “Nu we de tweede helft ingaan, zal ons spelplan waarschijnlijk veranderen van lange schoten op doel naar korte passes en behendige bewegingen. Het zal dus waarschijnlijker worden dat we het tempo van de renteverhogingen vertragen, waardoor we ook het volledige palet van ons instrumentarium kunnen gebruiken en onze tactiek gevarieerder kunnen maken.”

Tegelijkertijd blijft Knot benadrukken dat de ongekend hoge inflatie snel moet worden bedwongen. Als dat niet het geval is, denkt hij dat het alleen maar duurder wordt om het prijsniveau naar beneden te krijgen. Dit jaar komt de inflatie in de eurolanden naar verwachting uit op gemiddeld 8,5 procent. In Nederland loopt dat op tot 11,6 procent.

“Lange tijd dacht niemand aan inflatie. Maar vandaag is de inflatie met wraak teruggekeerd en is het voor iedereen een belangrijk probleem geworden. Drie jaar geleden, in 2019, stond de totale inflatie in het eurogebied op een schijnbaar onwrikbare 1 procent. Een jaar later dook het zelfs onder nul”, zei hij vrijdag. “En gisteren rapporteerde Eurostat voor het eerst in zijn geschiedenis een tweecijferige totale inflatie van 10,6 procent, en nog zorgwekkender vanuit ons perspectief, de kerninflatie (exclusief energie, voedsel, alcohol en tabak) bereikte een recordhoogte van 5,0 procent.”

Lees ook:  Hypotheekrente stijgt snel; Terug op het niveau van 2017

Eerder deze week zei het persbureau Bloomberg dat bronnen zijn verslaggevers vertelden dat de beleidsmakers van de ECB volgende maand zouden streven naar een renteverhoging van 0,5 procentpunt.

Plaats een reactie