De nachttrein tussen Amsterdam en Praag zou komend voorjaar kunnen starten


Ondanks maanden vertraging gaat de nachttrein van Amsterdam naar Praag naar verwachting in het voorjaar van 2023 van start, hoopt European Sleeper. Er zijn echter nog enkele hindernissen te overwinnen voor de grote start.

European Sleeper, een Nederlands-Belgische startup, wilde de langverwachte nachttrein al in april van dit jaar laten rijden, maar er ontstonden moeilijkheden met betrekking tot rijtuigen en de afronding van de dienstregeling van de treinen.

European Sleeper kampt nog steeds met dezelfde problemen als voorheen. Een daarvan is een grote zoektocht naar koetsen, aldus initiatiefnemer Chris Engelsman.

In een interview met Treinreiziger legde Engelsman uit dat het momenteel erg moeilijk is om aan de benodigde treinwagons te komen en dat een plan om rijtuigen uit Rusland te halen niet kon worden gerealiseerd vanwege de oorlog in Oekraïne. Verder zijn er ook problemen met reserveonderdelen doordat er relatief veel rijtuigen bij verhuurbedrijven geparkeerd staan, zegt Engelsman.

Toch blijft Engelsman optimistisch in de zoektocht naar nieuwe treinwagons. “We werken er hard aan en we boeken vooruitgang. Maar er is nog geen witte rook”, zei hij.

Lees ook:  Nederlandse toeristenbelasting dit jaar met 6,6% gestegen

De dienstregeling is ook een ander obstakel voor European Sleeper. De komende jaren wordt namelijk regelmatig gewerkt aan de lijn tussen Berlijn en Praag, waardoor er soms maar één spoor beschikbaar is. Hierdoor ontstaat een beperkte netwerkcapaciteit voor de nachttrein.

Ook Engelsman gaf aan dat energietarieven een andere uitdaging vormen. “Sinds we begonnen zijn de energietarieven verdubbeld. Dat raakt onze businesscase. We denken nog steeds dat een rendabele nachttrein haalbaar is, maar dit zal de ticketprijs beïnvloeden”, zegt Engelsman tegen Treinreiziger.

Plaats een reactie