De meeste Nederlanders merken nog geen inflatie; Energiebedrijven zien meer achterstanden

Image source - Pexels.com


De meeste Nederlanders hebben de impact van de hoge inflatie nog niet gemerkt. Slechts ongeveer 30 procent zegt minder te besteden te hebben, ontdekte I&O Research in een onderzoek voor de NOS. Energiebedrijven merken dat steeds meer Nederlanders moeite hebben om hun energierekening te betalen, meldt de omroep.

I&O Research bevraagt ​​1.996 inwoners van Nederland over de impact van inflatie, die momenteel op het hoogste niveau sinds 1976 ligt. Een kwart geeft aan “enigszins last” te hebben van de prijsstijgingen en “goed op de kleine uitgaven te moeten letten”. Vijf procent heeft het zwaar onder de prijsstijgingen en verwacht daardoor ‘in financiële problemen te komen’. Het is niet verwonderlijk dat mensen met een laag inkomen het meest worden getroffen.

71 procent van de respondenten zei de afgelopen maand maatregelen te hebben genomen vanwege de gestegen prijzen en de oorlog in Oekraïne. 55 procent zette de verwarming lager, drie op de tien rijdt minder en hetzelfde percentage neemt kortere douches. Mensen met lage inkomens pasten hun gedrag iets minder aan dan mensen met middeninkomens. Volgens I&O-onderzoeker Peter Kanne komt dit waarschijnlijk doordat huishoudens met een laag inkomen vaak al zuinig leven en relatief vaak geen auto hebben.

De hogere inflatie heeft geen invloed gehad op de bestedingen van huishoudens, meldt ABN Amro. Terwijl de oorlog in Oekraïne en de inflatie het consumentenvertrouwen tot een nieuw dieptepunt deden dalen, gaven ze in maart 2022 21 procent meer uit dan in dezelfde maand in pre-pandemie 2019, gecorrigeerd voor inflatie, aldus de bank.

Energiebedrijven vertellen aan de NOS dat klanten meer problemen hebben met het betalen van hun rekeningen. Vattenfall merkte op dat het aantal mensen met een betalingsachterstand snel toeneemt, waarbij duizenden klanten al minstens twee maanden achter elkaar een betalingsachterstand hebben. Ook het gemiddeld verschuldigde bedrag steeg met 10 procent.

“Het probleem zit hem vooral in het uitstaande bedrag”, zegt Vattenfall-manager Martin Neef tegen de omroep. “Vroeger was het enkele tientallen euro’s. Nu is het honderden euro’s achterstand. Daar liggen de zorgen.” Hij voegde eraan toe dat ongeveer 200.000 klanten een “potentieel probleem” hebben omdat hun maandelijkse betaling te laag is. Ze zullen waarschijnlijk een schok krijgen als de definitieve afrekening aan het einde van het jaar komt. “Want dat moet je dan wel kunnen betalen.”

Eneco en Essent merken soortgelijke problemen. “Het aantal betalingsherinneringen dat we versturen groeit”, zegt een woordvoerder van Eneco tegen de omroep. Het is te vroeg om van ernstige problemen te spreken. “Maar we verwachten wel dat dit kan gebeuren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?