De inflatie steeg in januari tot 6,4%

Image source - Pexels.com


De inflatie liep in januari op tot 6,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers naar buiten bracht, stuwden de hogere voedsel- en energieprijzen de inflatie. In december bedroeg de inflatie nog 5,7 procent, ook het hoogste in bijna 40 jaar. In augustus 1982 stegen de prijzen met gemiddeld 5,9 procent op jaarbasis.

Volgens het CBS was de gas- en elektriciteitsrekening in de eerste maand van 2022 bijna 90 procent hoger dan een jaar eerder. In december bedroeg de jaarlijkse prijsstijging 75 procent. De bijdrage van energie aan de totale inflatie bedroeg meer dan 3 procentpunten.

De overheid heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekening terug te dringen. De belastingvermindering op de energierekening werd verhoogd en het belastingtarief op elektriciteit werd verlaagd. Ondanks de verlaging van de energiebelasting was de jaarlijkse prijsstijging van energie hoger. Volgens het CBS komt dit doordat het variabele energieaanbod in januari verder is gestegen.

Voedsel was in januari 4,3 procent duurder dan een jaar eerder. In december was dat 2,6 procent. De jaarlijkse prijsstijging was in januari voor bijna alle soorten voedsel hoger dan in december. Brood, kaas en wrongel leverden de grootste bijdrage aan deze ontwikkeling. De prijsontwikkeling van kleding en schoenen daarentegen drukte de inflatie.

Eerder publiceerde het CBS inflatiecijfers berekend op de Europees geharmoniseerde methode (HICP), waaruit bleek dat consumptiegoederen en diensten in Nederland in januari 7,6 procent duurder werden dan een jaar eerder. Volgens deze methode bedroeg de inflatie in de hele eurozone in januari 5,1 procent. Volgens het CBS is het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone sinds december 2001 niet zo groot geweest.

Het belangrijkste verschil tussen de eigen berekening van het CBS en de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) voor Nederland is dat deze laatste geen rekening houdt met de kosten van het eigen huis. In de rekenmethode van het CBS worden deze kosten berekend op basis van de ontwikkeling van de huurprijzen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?